Back to top

Bill Gates baromfitenyésztési kampánya világszerte hullámokat kavar

Bill Gates, a Microsoft társalapítója baromfitenyésztéssel számolná fel az éhezést és a szegénységet. Elképzelései azonban szerte a világban komoly vitákat szítottak, még azokban az országokban is, amelyeket jelentős összegekkel támogat. Az üzletember azonban nem hátrált meg, kutatásokat támogat, hogy a termelés növelése mellett az élelmiszerbiztonság is javuljon.

Imran Khan, Pakisztán miniszterelnöke is komoly viták kereszttüzébe került, miután ismertette a ’csirke-akciótervet’, melynek célja a szegénység csökkentése. Az amerikai milliárdos üzletember, Bill Gates azonban védelmébe vette a tervet, melynek lényege az, hogy tojást és baromfit adnak a vidéken, illetve falun élő asszonyoknak, hogy azok saját vállalkozást indíthassanak. Imran Kahn szerint a projektet már tesztelték, és a kormány a jövőben komoly anyagi segítséget is kíván nyújtani az asszonyoknak ahhoz, hogy minél gyorsabban beindíthassák a vállalkozásukat.

A baromfiudvarokból a tenyésztők és családtagjaik tápanyagban dús élelemhez jutnak, ráadásul a megmaradt csirkét és tojást el is tudják adni.

Vagyis a szegénység, az alultápláltság megszüntetése érdekében ez egy fontos lépés – tette hozzá Imran Kahn.

Ellenzéki politikai vezetők azonban azzal támadták a miniszterelnököt, hogy ezzel a lépéssel semmibe veszi Pakisztán dinamikus technológiai fejlődését, ők visszalépésnek bélyegezték meg az akciótervet.

Két éve Bill Gates már több fórumon felvázolta, hogy szerinte a baromfitenyésztés milyen előnyökkel járhat az elszegényedett családok számára. Ilyenek például az alábbiak:

  • a baromfi olcsón és könnyen tartható;
  • jó befektetés;
  • a tojás és a hús segíti a gyerekek egészséges fejlődését,
  • a vállalkozások által a nők szerepe erősödik.

Bill Gates eredeti projektjét a szakemberek az Egyesült Államokra készítették el, és csak később, az eredményeket értékelve kezdték el kidolgozni a fejlődő országokra vonatkozó alkalmazását. Az elmúlt két évben pedig már számos megvalósítás alatt álló baromfitenyésztési projektet támogatott az amerikai üzletember ebben a térségben.

A legutóbb 600 000 dollárral járult hozzá egy Mozambikban folyó kutatáshoz, mely a baromfihús és tojás, illetve a belőlük készült termékek által közvetített kórokozókat és a megelőzési stratégiákat vizsgálja.

A Bill és Melinda Gates Alapítványtól nyert hároméves pénzügyi támogatást az atlantai Emory Rollins Népegészségügyi Főiskola egy olyan projektre, melyben azt kutatják, hogyan lehetne megakadályozni a különböző hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket, melyek főként a gyermeknél okoznak súlyos, kiszáradással járó megbetegedéseket.

A tanulmány segít majd azonosítani a szárnyasokkal összefüggésbe hozható, például az állati ürülékkel terjedő kórokozókat,

és kifejleszteni olyan stratégiákat, melyekkel korlátozni tudják ezen kórokozók megjelenését, illetve káros, betegséget előidéző hatását. Mert, bár az állati ürülék fertőzést előidéző szerepe és az emberi egészség közötti kapcsolat még nincs egyértelműen, részletekbe menően feltárva, az összefüggés egyértelmű. A szegényebb országokban rendszerint magas a (mind házi-, mind az ipari méretű) baromfitenyésztés aránya az állattenyésztési ágazatokon belül, de a statisztikák szerint nagyon magas a hasmenéssel járó megbetegedések száma is, különösen a gyermekek körében.

Karen Levy, a kutatás társvezetője szerint az élelmiszer-előállítási folyamat egészét vizsgálják, a tojás beszerzésétől kezdve egészen a csirkék elhullásáig, illetve a tetemek megsemmisítéséig. A cél, hogy azonosítsák azokat a területeket, amelyek a legveszélyesebbek, a legkockázatosabbak a gyerekekre nézve.

Becslések szerint ugyanis évente több mint 100 000 haláleset oka a campylo baktérium és a nem tífuszos szalmonella fertőzés, és a világszerte regisztrált, leginkább gyerekeket érintő, hasmenéses megbetegedések a halálesetek 14 százalékát adják.

Ha a kutatók az élelmiszerbiztonság növelésével új utakat találnának az említett fertőzések megfékezésére, azzal a harmadik világ, alacsonyabb jövedelmű országainak is sokat tudnának segíteni, hogy a gyermekek ott is egészségesebben tudjanak felnőni.

Forrás: 
Poultry World/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.