Back to top

Bill Gates baromfitenyésztési kampánya világszerte hullámokat kavar

Bill Gates, a Microsoft társalapítója baromfitenyésztéssel számolná fel az éhezést és a szegénységet. Elképzelései azonban szerte a világban komoly vitákat szítottak, még azokban az országokban is, amelyeket jelentős összegekkel támogat. Az üzletember azonban nem hátrált meg, kutatásokat támogat, hogy a termelés növelése mellett az élelmiszerbiztonság is javuljon.

Imran Khan, Pakisztán miniszterelnöke is komoly viták kereszttüzébe került, miután ismertette a ’csirke-akciótervet’, melynek célja a szegénység csökkentése. Az amerikai milliárdos üzletember, Bill Gates azonban védelmébe vette a tervet, melynek lényege az, hogy tojást és baromfit adnak a vidéken, illetve falun élő asszonyoknak, hogy azok saját vállalkozást indíthassanak. Imran Kahn szerint a projektet már tesztelték, és a kormány a jövőben komoly anyagi segítséget is kíván nyújtani az asszonyoknak ahhoz, hogy minél gyorsabban beindíthassák a vállalkozásukat.

A baromfiudvarokból a tenyésztők és családtagjaik tápanyagban dús élelemhez jutnak, ráadásul a megmaradt csirkét és tojást el is tudják adni.

Vagyis a szegénység, az alultápláltság megszüntetése érdekében ez egy fontos lépés – tette hozzá Imran Kahn.

Ellenzéki politikai vezetők azonban azzal támadták a miniszterelnököt, hogy ezzel a lépéssel semmibe veszi Pakisztán dinamikus technológiai fejlődését, ők visszalépésnek bélyegezték meg az akciótervet.

Két éve Bill Gates már több fórumon felvázolta, hogy szerinte a baromfitenyésztés milyen előnyökkel járhat az elszegényedett családok számára. Ilyenek például az alábbiak:

  • a baromfi olcsón és könnyen tartható;
  • jó befektetés;
  • a tojás és a hús segíti a gyerekek egészséges fejlődését,
  • a vállalkozások által a nők szerepe erősödik.

Bill Gates eredeti projektjét a szakemberek az Egyesült Államokra készítették el, és csak később, az eredményeket értékelve kezdték el kidolgozni a fejlődő országokra vonatkozó alkalmazását. Az elmúlt két évben pedig már számos megvalósítás alatt álló baromfitenyésztési projektet támogatott az amerikai üzletember ebben a térségben.

A legutóbb 600 000 dollárral járult hozzá egy Mozambikban folyó kutatáshoz, mely a baromfihús és tojás, illetve a belőlük készült termékek által közvetített kórokozókat és a megelőzési stratégiákat vizsgálja.

A Bill és Melinda Gates Alapítványtól nyert hároméves pénzügyi támogatást az atlantai Emory Rollins Népegészségügyi Főiskola egy olyan projektre, melyben azt kutatják, hogyan lehetne megakadályozni a különböző hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket, melyek főként a gyermeknél okoznak súlyos, kiszáradással járó megbetegedéseket.

A tanulmány segít majd azonosítani a szárnyasokkal összefüggésbe hozható, például az állati ürülékkel terjedő kórokozókat,

és kifejleszteni olyan stratégiákat, melyekkel korlátozni tudják ezen kórokozók megjelenését, illetve káros, betegséget előidéző hatását. Mert, bár az állati ürülék fertőzést előidéző szerepe és az emberi egészség közötti kapcsolat még nincs egyértelműen, részletekbe menően feltárva, az összefüggés egyértelmű. A szegényebb országokban rendszerint magas a (mind házi-, mind az ipari méretű) baromfitenyésztés aránya az állattenyésztési ágazatokon belül, de a statisztikák szerint nagyon magas a hasmenéssel járó megbetegedések száma is, különösen a gyermekek körében.

Karen Levy, a kutatás társvezetője szerint az élelmiszer-előállítási folyamat egészét vizsgálják, a tojás beszerzésétől kezdve egészen a csirkék elhullásáig, illetve a tetemek megsemmisítéséig. A cél, hogy azonosítsák azokat a területeket, amelyek a legveszélyesebbek, a legkockázatosabbak a gyerekekre nézve.

Becslések szerint ugyanis évente több mint 100 000 haláleset oka a campylo baktérium és a nem tífuszos szalmonella fertőzés, és a világszerte regisztrált, leginkább gyerekeket érintő, hasmenéses megbetegedések a halálesetek 14 százalékát adják.

Ha a kutatók az élelmiszerbiztonság növelésével új utakat találnának az említett fertőzések megfékezésére, azzal a harmadik világ, alacsonyabb jövedelmű országainak is sokat tudnának segíteni, hogy a gyermekek ott is egészségesebben tudjanak felnőni.

Forrás: 
Poultry World/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.