Back to top

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Még nem túl elterjedt hazánkban ez a külsőre almához hasonlító gyümölcs, pedig rendkívül egészséges. Háromszor magasabb az antioxidáns tartalma, mint a zöld teának, kiváló szíverősítő, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző. Méltán került be a szuperételek közé.
Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani!

1. Tele van fontos tápanyagokkal

A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint magas a kálium és a rost tartalma.

2. Erőteljes antioxidáns hatású

Háromszor erősebb a hatása, mint a zöld teának vagy a vörösbornak. Az egyik legerőteljesebb antioxidáns vegyülete a punicalagin. Többek közt ennek köszönhető rendkívüli egészségmegőrző hatása, méltán lett a szuperételek egyike.

3. Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő

A szervezet krónikus gyulladása több veszélyes betegség forrása. Ilyen például a rák, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az Alzheimer-kór. A gránátalma erős gyulladáscsökkentő, melyet nagyrészt a punicalagin antioxidáns hatásának köszönhet.

Kémcsőben végzett vizsgálatokkal kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben, valamint az emlő- és vastagbélrákos sejtekben.

4. Segít a rák megelőzésében és gyógyításában

Laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy a gránátalma kivonat lassíthatja a rákos sejtek szaporodását, és akár el is pusztíthatja őket. Ezt a mellrák és prosztata rák esetében figyelték meg.

5. Csökkenti a magas vérnyomást

A magas vérnyomás szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. Komolyan kell venni. A gránátalma ebben is segítségünkre lehet.

Egy kutatás során a magas vérnyomással küzdő emberek két hétig minden nap megittak 150 ml gránátalmalevet. Jelentősen csökkent a vérnyomásuk.

6. Meggátolja a szív és érrendszeri betegségeket

A szívbetegség az egyik leggyakoribb oka a korai elhalálozásnak. A gránátalma fogyasztásával rugalmasan tarthatjuk az érfalakat, és a koleszterin lerakódást is meggátolhatjuk, ugyanis a gránátalma növeli a jó koleszterin szintjét (HDL), és csökkenti a rossz koleszterinszintet (LDL). Ezáltal csökken az érelmeszesedés és a szívroham esélye is.

7. Felveszi a harcot a baktériumokkal és gombákkal

A gránátalma baktérium- és gombaölő összetevőkkel is rendelkezik. Ennek köszönhető, hogy fel tudja venni a harcot például a Candida albicans élesztőgomba okozta Candida-fertőzéssel. Antibakteriális hatása a száj és a fogak egészségére is pozitív hatással van.

Hogyan pucoljuk meg a gránátalmát?

A gránátalma jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, az íze is finom. Miért fogyasztják mégis kevesen? Az igazság az, hogy nem egyszerű megpucolni ezt a gyümölcsöt. Íme egy kis útmutató, hogy egyszerűbben hozzáférjünk!

  • 1. Vágjuk le a gyümölcs tetejét
  • 2. A fehér hártyák mentén metsszük be több helyen a héját, vigyázva a magok épségére
  • 3. Helyezzük egy vízzel teli tál fölé, és feszítsük szét a gránátalmát
  • 4. Kanállal ütögetve vagy kézzel szedjük ki belőle a finom és egészséges magokat

Nem fontos vízzel teli edényt használni, kifejthetjük egy tányérra is, de tudni kell, hogy fröcsköl és nyomot hagy. A vizes megoldás kevesebb folttal jár.

Tips & Tricks - How To Remove Pomegranate Seeds

 

Forrás: 
healthline.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.