Back to top

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Négylábú kedvenceink sok kárt okozhatnak virágágyásokban. Tehát, ha nem szeretné nézni a kiásott ágyásokat, olyan növényeket ültessen, melyek kiállhatatlanok a macskák számára.

A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel „öntözik” növényeinket, melynek eredményeként a fű sem nő utánuk. És ez még a kisebbik baj. A macskák ürülékében olyan baktériumok találhatók, amelyek veszélyes betegségeket okoznak.

Szerencsére többféle módon távol lehet tartani a macskákat anélkül, hogy bármilyen kárt okoznánk nekik.

A macskák érzékenyek az illatokra, ezért érdemes olyan növényeket ültetni, melyeket messze elkerülnek. Ezek közé tartozik a kerti ruta, a macskajajként is ismert coleus canina, a geránium, az olasz szalmagyopár,  valamint a levendula és a rozmaring. Némelyiküknek nagyon kellemes illata van

Kerti ruta (Ruta graveolens)
számunkra, és mint gyógynövények, hasznosak lesznek a konyhában, a macskák viszont nagy ívben elkerülik.

Kerti ruta (Ruta graveolens)

Közbenső forma a lágyszárú növények és cserjék között, amely fél méteres magasságig is megnő.  A hajtások alsó részei fásak, magasabban nőnek a kék-zöld  felszíni levelei, amelyek sok illóolajat  tartalmaznak. Májusban megjelennek a kis, sárga-zöld virágai. Jó illatú az emberek számára, a macskák viszont egyáltalán nem szeretik. Nem fagytűrő, legjobban enyhén lúgos és

Macskaűző vagy macskajaj (Coleus canina)
vízáteresztő talajon,  napos területen nő. Az erős szelektől védett helyre kell ültetni. Szaporítása magvetéssel, vagy félfás dugványról lehetséges.

Macskaűző vagy macskajaj (Coleus canina)

A zöldes-barna színű növény a könnyű fagyot és az átmeneti szárazságot is jól tolerálja. Ezüstös színű levelei vannak, júliusban és augusztusban lila-kék virágokat hoz, amelyek olyan illatot adnak, amely  közömbös az emberek számára, de nagyon kellemetlenül a macskáknak és a kutyáknak is.  A

Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)
növény napos vagy félig árnyékos helyeket kedveli. Ideális sziklakertekhez, gyorsan növekszik és  terasz edényekbe, cserepekbe is ültethető.

Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)

Világos zöld színű, szőrszálakkal borított növény, amely dörzsölés után erős illatot áraszt. Májusban és júniusban virágzik, a virágok rózsaszín és piros árnyalatúak. Minden talajban jól fejlődik, jól tolerálja az időszakos aszályt, de nem szereti a túlöntözést. Nagyszerűen érzi magát mind  árnyékban, mind a napos területen. Tőosztással vagy magvetéssel szaporítható.

Olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum)
Olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum)

Félcserje, amely 20-60 cm magasra nő, eredetileg a Mediterránum száraz sziklás vidékein honos. Egyszerűen nevelhető igénytelen növény. A szélvédett, kellemesen meleg, világos, vagy tűző napos helyet is kedveli. A talaj típusára nem különösebben kényes, viszont  fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen. Vízigénye alacsony, elég számára a csapadékból származó nedvesség is. A téli fagyokat elviseli, a nedvesség azonban károsíthatja, óvjuk tőle takarással. Illóolaját gyógyászati célokra használják, gyulladás gátló és gombaölő hatása van. Erős illata miatt  „curry-fű”-nek is nevezik, de nincs köze az indiai fűszerkeverékhez.. Dísznövényként is remekül megállja a helyét nyáron és ősszel nyíló élénksárga virágaival, valamint tűre emlékeztető leveleivel, és bokros formájával.

Francia levendula (Levenduls angustifolia)
Francia levendula (Levenduls angustifolia)

A legfinomabb és legértékesebb aromájú és egyben a legelterjedtebb levendulafajta. Népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának, vagy közönséges levendulának hívják. A valódi levendula a Földközi-tenger mellékéről, Dél-Európából származó évelő félcserje. Ezekben a délebbi régiókban jelenleg is őshonos, és jól viseli a szárazságot. A levendulabokrok kb. 4-5 éves korukban érik el végleges méretüket, általában 40-60 cm magasak, a átmérője 70-100 cm. Hosszú életű növény, akár negyed évszázadig is ontja magáról a lila virágokat. A napos helyet kedveli, mivel jól bírja a szárazságot ültethetjük sziklakertekbe. Illóolaját gyógyászati és kozmetikai célokra használják és a gasztronómiában is közkedvelt, a macskák viszont nem szívlelik.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Örökzöld félcserje, amely a Földközi-tenger térségében őshonos. Virágai a világoskéktől a liláig sokféle árnyalatban megtalálhatóak. Levelei sötétzöldek, egyenesek, tűformájúak.  A növény minden része aromás illatú.  A teljes napfényt vagy a félárnyékot szereti, és jól érzi magát a legtöbb talajtípusban. Azonban nem bírja a vízzel telített talajt és a túlzott árnyékot. A szárazságot viszont jól tűri. Bizonyos mértékig elviseli a fagyot, és némi téli gondozással túl is éli azt. Szaporítható tőosztással, de hamarabb lesz szedhető rozmaringunk, ha a 8–10 leveles hajtásokat nedves homokban gyökereztetünk. Másik módszer, ha 10–15 cm hosszú hajtásairól, az alsó leveleket eltávolítjuk, egy pohár vízbe állítjuk, a gyökérkezdemények megjelenése után pedig nedves homokba ültetjük. Otthoni használatra cserépbe is ültethető, a konyhában kedvelt fűszer.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.