Az árnövekedés tavaly a tartós fogyasztási cikkek kivételével valamennyi fogyasztási főcsoportban érzékelhető volt. Az élelmiszereken belül egy év alatt jelentősen, csaknem 12 százalékkal drágult a tojás, 10,1 százalékkal az idényáras élelmiszerek, de 9,7 százalékkal többet kellett fizetni a vajért és a vajkrémért – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett, összesített adataiból. A száraztészta ára 9,1, a liszté 6,6, a kenyéré 5,2 a péksüteményeké pedig 5 százalékkal emelkedett.
Jó hír viszont, hogy a cukor 18,6 százalékkal olcsóbb lett.
A sertés belsőségek áfájának január 1-jei mérséklésével a belsőségek ára decemberben átlagosan 3,4 százalékkal volt alacsonyabb 2017 decemberéhez viszonyítva. A hal és az éttermi szolgáltatások esetében azonban az áfacsökkentés hatása az év végén már nem érződött a fogyasztói árakban.
A mezőgazdasági árak adatai szerint a zöldségfélék termelői ára 2018 egészét tekintve erőteljesen növekvő tendenciát mutat, ami begyűrűzött a fogyasztói árak alakulásába is, decemberben átlagosan 37 százalékkal voltak drágábbak a friss zöldségek, mint egy évvel korábban.
Nyáron egy kis fáziskéséssel ugyan, de
a burgonya fogyasztói ára is követte a termelői piacon bekövetkezett jelentős áremelkedést, így decemberben már 55 százalékkal kellett többet fizetni érte, mint egy évvel korábban.
„2018 az átlagnál melegebb és szárazabb év volt, a csapadékeloszlás pedig igen szélsőségesen alakult, ez is hozzájárulhatott a termelői piacon megfigyelhető áremelkedésekhez” – jegyzi meg a KSH.