A sok tavaszi napsütés miatt három héttel hamarabb indult idén az szamócaszezon: múlt héten már elkezdték szedni a fólia alatt termesztett gyümölcsöt.
Míg a messziről jött gyümölcs kilójáért ezer, a hazaiért akár háromezer forintot is elkérnek.
– Április 23-án szoktuk az első szamócát leszedni, most április 3-án már árultuk – mesélte Rescsik László a delmagyar.hu-nak. A zsombói gazda 1,4 hektáron termeszti az epret, speciális technológiával. A vegyszermentes gyümölcsöt biológiai védelemmel állítja elő. Többek között ennek is köszönheti a korai termést.
Ezek már 10 fokban is dolgoznak, amikor a méhek még nem. Mivel február végén már virágzott a szamóca, erre szükség is volt – magyarázta.
A gazda úgy számol, május első harmadában terem majd dömpingszerűen az eper, május 20-szal pedig véget ér a szezon.