Back to top

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.

A szerdai zárórendezvényen adták át a díjakat, és számos cég és szervezet által fölajánlott különdíjakat. Elismerték a felkészítő tanárok munkáját is.

Majoros Ferenc: A korábbi évek összehasonlításában a mostani versenyen jóval magasabb színvonalon teljesítettek a fiatalok
Majoros Ferenc: A korábbi évek összehasonlításában a mostani versenyen jóval magasabb színvonalon teljesítettek a fiatalok
Fotó: Pap Edina
Majoros Ferenctől, a versenybizottság elnökétől megtudtuk, hogy a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny vépi döntőjébe a Gödöllőn, a Szent István Egyetemen tartott írásbeli első fordulóból 55 indulóból 18 versenyző jutott be. A döntő hétfő délután elméleti szóbeli számonkéréssel vette kezdetét, amin mezőgazdasági erő- és munkagépek, mezőgazdasági és gazdálkodási ismeretekből adtak számot tudásukról a versenyzők. A keddi gyakorlati megmérettetés három versenyrészből, fémmegmunkálásból, erő- és munkagépkapcsolat létrehozásból és működtetésből, valamit szántásból állt.

A szakember szerint a korábbi évek összehasonlításában a mostani versenyen jóval magasabb színvonalon teljesítettek a fiatalok.

A versenyzők közül kilencen teljesítettek összességében 71 százalék fölött, ők ezzel a helyezéssel, ötös osztályzattal technikusi minősítést szereztek.

A szakember elmondta, hogy a legnehezebb versenyszámnak, mint mindig, a szántás bizonyult, de versenybizottság tapasztalatai szerint ebben is egységes volt a diákok teljesítménye. Meglepően jó színvonalon teljesítettek a szóbeli részben.

A gyakorlati feladatok közül a fémmegmunkálásban és az erőgép-munkagép kapcsolatok kialakítása és működtetése versenyszámban születtek a legjobb eredmények.

Majoros Ferenc kiemelte a versenyhelyszínt biztosító vépi szakiskola szervezését. A KITE Zrt. jóvoltából John Deere traktorokkal dolgozhattak a versenyzők, a fémmegmunkálást új szerszámokat kaptak a tanulók. Hangsúlyozta, hogy a versenyzők fegyelmezetten végezték el a feladatokat, betartották a munkavédelmi előírásokat, vigyáztak a környezetükre, kíméletesen bántak az eszközökkel.

A sokoldalú szakmai tudással rendelkező mezőgépész technikusok nemcsak a mezőgazdaságban keresett szakemberek, hanem más ágazatok is szívesen fogadják őket, emelte ki a szakember.

Nagy esélyük van arra, hogy jó munkát találjanak. A versenyzők közül többen rendelkeznek gazdálkodó családi háttérrel, ebből kifolyólag gyakorlati tapasztalatokkal. Majoros Ferenc elmondta, hogy a hazai szakoktatási intézmények föl vannak készülve a jó szakemberek képzése, bár az eszközellátottságon lehetne még javítani, amire az Agrárminisztérium ígéretet is tett.

A Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny idei döntőjét Hunyadi Ármin, a jánoshalmi AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, tanulója nyerte. Második helyezést ért el Hambalgó Ferenc, az AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákja. Harmadik helyezett lett Kókai Dániel, szintén a jánoshalmi intézmény tanulója. Az Axiál Kft. által alapított vándorserleg is Jánoshalmára került.

A Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny nyertesei. Középen balról jobbra Hambalgó Ferenc, Hunyadi Ármin és Kókai Dániel. Baljukon Orosz György, a NAK szakképzési referense, az országos szakmai tanulmányi verseny felelőse és Majoros Ferenc, a versenybizottság elnöke. Jobbjukon Hollósi Éva igazgató, Őri Aliz, a NAK Vas megyei igazgatója és Ágh Péter országgyűlési képviselő (Fotó: Pap Edina)

Hunyadi Ármin Kiskunmajsán él, családja gazdálkodással foglalkozik. 2017-ben szakmunkás tanulóként a mezőgazdasági gépészszakma kiváló tanulója versenyen szintén első helyezést ért el. Ez a siker ösztönözte arra, hogy érettségit szerezzen, majd technikustanulóként induljon az országos szakmai tanulmányversenyen. Tavaly pedig Kaposváron megnyerte a Nemzetközi Középiskolás Diák Szántóversenyt.

Örül, hogy a mostani eredménnyel egy hónappal korábban ért véget számára a tanítás, és mehet ki a földekre dolgozni.

Tanulmányait a Gödöllőn, a Szent István Egyetemen szeretné folytatni, majd vállalkozóként a mezőgazdaságból szeretne megélni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a szervező AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma elismerő oklevelet, ajándéktárgyat, valamint a helyezésért járó emlékkupát ajándékozott az első három helyezettnek, valamint tárgyjutalomban részesítette a felkészítő tanárokat. Ezen kívül a NAK az első három helyezett versenyzőt meghívta a Hungexpón 2019. április 16-án megrendezésre kerülő Agrár Szakma Sztár Fesztivál záróünnepségére.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.