Back to top

Május 10-ig lehet nevezni a 40. Országos Borversenyre

Május 10-ig jelentkezhetnek a borászatok 40. Országos Borversenyre a www.orszagosborverseny.hu honlapon, jelentette be sajtótájékoztatón a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A jubileumi borverseny bírálata május 21-22-én lesz Kecskeméten, az eredményt június 25-én hirdetik ki. A nevezési díj 15 ezer forint mintánként, aminek a felét a megyei aranyérmes boroknál elengedik.

A HNT büszke arra, hogy az Országos Borverseny (OBV) szakmai tekintetben a magyar borágazat legnagyobb merítésű értékmérő rendezvénye. Mint a szervezet titkára, Brazsil Dávid elmondta, 2013 óta sokat nőtt a nevezések száma, 319-ről tavaly 770 tételre, 223 bortermelőtől, az ország valamennyi borvidékéről. A benevezett italokról jól lemérhető a fogyasztói ízlés változása is, amihez elég gyorsan alkalmazkodnak a termelők, mint azt a 23 gyöngyözőbor és 27 pezsgő mutatta például a tavalyi versenyen.

Az Országos Borverseny nem csak egy önálló esemény, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat szakmai csúcsrendezvénye, amely a magyar borok legjavát mutatja be. A szakmai szervezet reprezentatív fölmérése szerint a fogyasztók körében is ez a legismertebb megmérettetés.

A helyi és megyei versenyeken közel tízezer bort értékeltek a zsűrik 

- mondta Frittmann János, az idei OBV-nek helyet adó Kunsági borvidék elnöke, a HNT alelnöke.

A díjazott borászatokat különböző promóciós tevékenységekkel segíti a HNT, amelyeken a nagy borászatok mellett a kis pincészeteknek is megjelenést nyújt, szakmai mentorként.

Az országos borverseny köré szerveződő rendezvénysorozat az idén a visegrádi országokra fókuszál, több szakértőt hívtak meg a verseny zsűrijébe a V4-ektől. Nekik külön szakmai utat szerveznek a Kunsági borvidéken. Számos díjnyertes pincészet vett részt 2018-ban és 2019-ben is az International Wine Show Prague-on és a HNT saját szervezésű Hungarian Wines: The Best Of B2B szakmai rendezvényén, Varsóban.

Mészáros Pál visszaadja a legeredményesebb pincészetnek járó vándordíjat Frittmann Jánosnak, a HNT alelnökének
Fotó: Sári Enikő
Nagy marketingértéke van a megítélt érmeknek,

- mondta Mészáros Pál, aki a tavaly másodszor legeredményesebbnek bizonyult pincészetet vezeti. A kereskedők és a fogyasztók érdeklődése is nőtt a boraik iránt, és az, hogy a Bodzási Kékfrankos Válogatás 2015 a legjobb Kékfrankos címet nyerte, és az ország legjobb vörösborának választották, a szekszárdi borvidékre is fölhívta a figyelmet, hangsúlyozta. Nagyon örül annak is, hogy a Mészáros Borházban a prémium borok forgalma nőtt a legnagyobb mértékben. A sajtótájékoztatón szimbolikusan visszaadta a HNT-nek a legeredményesebb pincészetnek járó vándordíjat, Borsos Miklós alkotását.

Az idén második alkalommal külön kategóriában versenyeznek a bioborok, valamint a főtámogató Takarék Csoport is az Országos Borverseny keretében választja ki a Takarékok Borát, három kategóriában. A borverseny fővédnöke az idén is Áder János köztársasági elnök, a védnöki tisztséget Nagy István agrárminiszter vállalta ismét. A verseny mottója: Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

Az egri várvédő és a bor

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.