0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új antibiotikumok nyerhetők a halakból

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre növekvő gondot jelent, és szakértők szerint bekövetkezhet az a helyzet, hogy egy egyszerű fertőzés is életveszélyes lehet. A legújabb kutatás szerint új antibiotikumok találhatók a fiatal halak külsejét bevonó halnyálkában.

Míg a nyálka önmagában segít megvédeni a halakat a veszélyes baktériumok, gombák és vírusok ellen, egy kutatócsoport tagjait a nyálkában élő mikrobák és a mikrobák által termelt anyagok érdekelték.

A vizsgálat során a dél-kaliforniai tengerpart mentén fogott 17 halfaj nyálkájából vettek kenetmintákat.

A halnyálkában 47 különböző baktériumfajt találtak, amelyeket külön-külön felszaporítottak, és e baktériumok által termelt anyagok keverékeit antimikrobiális hatásukra tesztelték.

Az eredmények szerint, egy egész sor baktériumtörzs termelt olyan keverékeket, amelyek képesek voltak elpusztítani a meticillinre rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumot, egy részük pedig az E. coli ellen is sikeres volt. Olyan keverékeket is találtak, amelyek a problematikus Candida albicans gomba, sőt még a vastagbélrák-sejtek ellen is hatékonynak bizonyult.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.theguardian.com