Back to top

Vigyázz, kész, almaritkítás!

A napokban kell elvégezni az alma vegyszeres termésritkítását, ha kiegyenlített méretű, darabos gyümölcsöt akarunk szüretelni. Intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem ez a beavatkozás, ami nagyrészt kiváltja a kézi ritkítás. Az Arysta LifeScience derecskei tanácskozásán a Bold Agro Kft. gyümölcsösében a helyi gyakorlatról is hallottunk részleteket.

Egy korszerű ültetvényben nagyon céltudatosan kell dolgozni, pontosan meg kell határozni a hozamot, a gyümölcsszámot, mondta előadásában Szentpéteri Tamás szaktanácsadó. A cél egy hektáron 60 tonna 75-85 milliméteres alma, amihez a mai szakmai közmegegyezés szerint egy folyóméteren 100 almát kell szüretelnünk. Ha tehát egy méter a tőtávolság, egy fán 100 alma legyen.

A gyümölcsritkítás első lépése tulajdonképpen a metszés, akkor állítjuk be a fákon a termőrügyek számát. Egy virágzatban 5-6 virág van, a legszebb almát a középső, úgynevezett királyvirágból kapjuk,

általában tehát az első kinyílt virág megtermékenyülése után kell valahogyan megakadályozni a többi gyümölcskezdemény kötődését, hogy egy virágzatból csak egy almát neveljünk.

Magyarországon is több gyümölcsritkításra alkalmas készítménynek van engedélye, a leggyakrabban az ammónium-tioszulfátot, az ATS-t használjuk, ami tisztán fizikai úton leperzseli a kinyílt virágok bibéjét. Ha meleg van, a királyvirág egy nap alatt megtermékenyül, nedves, hűvös időben 4-5 napra is szükség lehet ehhez. Nagyon kell tehát figyelni az ültetvényt a pontos időzítéshez. Tavaly például egy hét sem telt el a fővirágzás és a sziromhullás között, máskor 24-25 nap is volt ez az időszak.

Elsőként a királyvirág nyílik
Fotó: Horváth Csilla
Az ATS Agro Flo adagja nagyon változó a különböző fajták esetében, lehet 13 vagy 29 liter hektáronként. A nehezen ritkítható fajtáknál ethrelt is adjunk az ATS-hez a biztos hatás kedvéért. A készítményt 15-22 °C-on, száraz időben használjuk, nedves lombon perzselést okozhat.

Általában kétszeri kezelés elég az almaritkításhoz, ha mégsem sikerült, a 8-14 milliméteres gyümölcskezdeményeket benziladeninnel tudjuk leválasztani a fáról. Ez a Globaryll 100 készítmény hatóanyaga, amiből 1-1,5 literre van szükség egy hektáron. Hatását ez is meleg időben fejti ki, és az is kell hozzá, hogy a királyvirágból kötődött termés tömege jóval meghaladja a többiét. A Granny Smith például hajlamos egyforma terméskezdeményeket nevelni, nem is lehet benziladeninnel ritkítani, mondta Szentpéteri Tamás.

Mindkét szert önmagában permetezzük ki!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.