Back to top

Vigyázz, kész, almaritkítás!

A napokban kell elvégezni az alma vegyszeres termésritkítását, ha kiegyenlített méretű, darabos gyümölcsöt akarunk szüretelni. Intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem ez a beavatkozás, ami nagyrészt kiváltja a kézi ritkítás. Az Arysta LifeScience derecskei tanácskozásán a Bold Agro Kft. gyümölcsösében a helyi gyakorlatról is hallottunk részleteket.

Egy korszerű ültetvényben nagyon céltudatosan kell dolgozni, pontosan meg kell határozni a hozamot, a gyümölcsszámot, mondta előadásában Szentpéteri Tamás szaktanácsadó. A cél egy hektáron 60 tonna 75-85 milliméteres alma, amihez a mai szakmai közmegegyezés szerint egy folyóméteren 100 almát kell szüretelnünk. Ha tehát egy méter a tőtávolság, egy fán 100 alma legyen.

A gyümölcsritkítás első lépése tulajdonképpen a metszés, akkor állítjuk be a fákon a termőrügyek számát. Egy virágzatban 5-6 virág van, a legszebb almát a középső, úgynevezett királyvirágból kapjuk,

általában tehát az első kinyílt virág megtermékenyülése után kell valahogyan megakadályozni a többi gyümölcskezdemény kötődését, hogy egy virágzatból csak egy almát neveljünk.

Magyarországon is több gyümölcsritkításra alkalmas készítménynek van engedélye, a leggyakrabban az ammónium-tioszulfátot, az ATS-t használjuk, ami tisztán fizikai úton leperzseli a kinyílt virágok bibéjét. Ha meleg van, a királyvirág egy nap alatt megtermékenyül, nedves, hűvös időben 4-5 napra is szükség lehet ehhez. Nagyon kell tehát figyelni az ültetvényt a pontos időzítéshez. Tavaly például egy hét sem telt el a fővirágzás és a sziromhullás között, máskor 24-25 nap is volt ez az időszak.

Elsőként a királyvirág nyílik
Fotó: Horváth Csilla
Az ATS Agro Flo adagja nagyon változó a különböző fajták esetében, lehet 13 vagy 29 liter hektáronként. A nehezen ritkítható fajtáknál ethrelt is adjunk az ATS-hez a biztos hatás kedvéért. A készítményt 15-22 °C-on, száraz időben használjuk, nedves lombon perzselést okozhat.

Általában kétszeri kezelés elég az almaritkításhoz, ha mégsem sikerült, a 8-14 milliméteres gyümölcskezdeményeket benziladeninnel tudjuk leválasztani a fáról. Ez a Globaryll 100 készítmény hatóanyaga, amiből 1-1,5 literre van szükség egy hektáron. Hatását ez is meleg időben fejti ki, és az is kell hozzá, hogy a királyvirágból kötődött termés tömege jóval meghaladja a többiét. A Granny Smith például hajlamos egyforma terméskezdeményeket nevelni, nem is lehet benziladeninnel ritkítani, mondta Szentpéteri Tamás.

Mindkét szert önmagában permetezzük ki!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

A kertészeteknek is jól jött a csapadék

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét - ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.