0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vigyázz, kész, almaritkítás!

A napokban kell elvégezni az alma vegyszeres termésritkítását, ha kiegyenlített méretű, darabos gyümölcsöt akarunk szüretelni. Intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem ez a beavatkozás, ami nagyrészt kiváltja a kézi ritkítás. Az Arysta LifeScience derecskei tanácskozásán a Bold Agro Kft. gyümölcsösében a helyi gyakorlatról is hallottunk részleteket.

Egy korszerű ültetvényben nagyon céltudatosan kell dolgozni, pontosan meg kell határozni a hozamot, a gyümölcsszámot, mondta előadásában Szentpéteri Tamás szaktanácsadó. A cél egy hektáron 60 tonna 75-85 milliméteres alma, amihez a mai szakmai közmegegyezés szerint egy folyóméteren 100 almát kell szüretelnünk. Ha tehát egy méter a tőtávolság, egy fán 100 alma legyen.

A gyümölcsritkítás első lépése tulajdonképpen a metszés, akkor állítjuk be a fákon a termőrügyek számát. Egy virágzatban 5-6 virág van, a legszebb almát a középső, úgynevezett királyvirágból kapjuk,

általában tehát az első kinyílt virág megtermékenyülése után kell valahogyan megakadályozni a többi gyümölcskezdemény kötődését, hogy egy virágzatból csak egy almát neveljünk.

Magyarországon is több gyümölcsritkításra alkalmas készítménynek van engedélye, a leggyakrabban az ammónium-tioszulfátot, az ATS-t használjuk, ami tisztán fizikai úton leperzseli a kinyílt virágok bibéjét. Ha meleg van, a királyvirág egy nap alatt megtermékenyül, nedves, hűvös időben 4-5 napra is szükség lehet ehhez. Nagyon kell tehát figyelni az ültetvényt a pontos időzítéshez. Tavaly például egy hét sem telt el a fővirágzás és a sziromhullás között, máskor 24-25 nap is volt ez az időszak.

Az ATS Agro Flo adagja nagyon változó a különböző fajták esetében, lehet 13 vagy 29 liter hektáronként. A nehezen ritkítható fajtáknál ethrelt is adjunk az ATS-hez a biztos hatás kedvéért. A készítményt 15-22 °C-on, száraz időben használjuk, nedves lombon perzselést okozhat.

Általában kétszeri kezelés elég az almaritkításhoz, ha mégsem sikerült, a 8-14 milliméteres gyümölcskezdeményeket benziladeninnel tudjuk leválasztani a fáról. Ez a Globaryll 100 készítmény hatóanyaga, amiből 1-1,5 literre van szükség egy hektáron. Hatását ez is meleg időben fejti ki, és az is kell hozzá, hogy a királyvirágból kötődött termés tömege jóval meghaladja a többiét. A Granny Smith például hajlamos egyforma terméskezdeményeket nevelni, nem is lehet benziladeninnel ritkítani, mondta Szentpéteri Tamás.

Mindkét szert önmagában permetezzük ki!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu