Back to top

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István méltatta hazánk egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozásának eredményeit, hiszen ott már alkalmazzák a manapság sokat emlegetett automatizáció, robotizáció, precíziós gazdálkodás számos megoldását. Emellett pedig az együttműködésben is követendő példát mutatnak. A szakmai partnertalálkozóval egybekötött ünnepélyes átadón

Nagy István kiemelte a kertészeti ágazat teljesítményét, az adta ugyanis tavaly a mezőgazdasági kibocsátás 12 százalékát. A 300 milliárd forintos kertészeti kibocsátásból pedig mintegy 180 milliárdot a friss zöldségek termeléséből értünk el.

A kormány tovább szeretné növelni az ágazati szereplők lehetőségeit, versenyképességét, ezt szolgálják a kertészeti fejlesztési pályázatok. A jelenlegi fejlesztési időszakban több mint 5300 nyertes pályázatra 120 milliárd forint támogatást hagytak jóvá kertészeti beruházásokra. Öntözésfejlesztésre pedig még nyújthatók be kérelmek.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője szerint a kertésztársadalom mindig is elöl járt az innovációban, ezt bizonyítja az Árpád-Agrár Zrt. 21. századi színvonalú beruházása is. A térségben meghatározó a kertészet szerepe, és az utóbbi években felgyorsult fejlődés kedvező jövőképet mutathat a következő nemzedéknek is.

Csikai Miklós szerint csak fejlesztéssel maradhatunk a piacon
Fotó: Rimóczi Irén
Az Árpád-Agrár Zrt.-nél mottóvá vált az a fél évszázaddal korábban egy hollandiai piacon kifüggesztett mondat, hogy a versenyben maradás feltétele a fejlesztés, hangsúlyozta Csikai Miklós elnök-vezérigazgató.

A hatékonyság növeléséhez fokozatosan megújították és bővítették a zöldséghajtatási és palántanevelő telepeket, a cégcsoport 2011 és 2018 között több mint 18 hektár korszerű üvegházat épített, 7,75 milliárd forintból, amelyből 1,8 milliárd forintot fedezett a pályázati forrás. Az új palántanevelő 1,232 milliárd forintos beruházással épült, 492 millió forintos támogatással.

Az 1,5 hektáros fölül üveggel, oldalt polikarbonáttal borított növényház hat külön-külön szabályozható hőmérsékletű egységből áll, 50 W/m2 pótmegvilágítással, energiaernyővel, a növényvédelmi kezelésekre is alkalmas önműködő öntözőkonzolokkal.

Újdonsága az állítható magasságú fejfűtés. Az üvegházhoz 700 négyzetméteres előcsarnok és a palántát edzetésére is alkalmas 7000 négyzetméteres nagy légterű fóliablokk kapcsolódik.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A cég kertészeti ágazatában idén és jövőre további fejlesztéseket terveznek mintegy 1,6 milliárd forint értében. A korszerűtlen berendezések leváltásához, technológiai fejlesztéséhez az energiahatékonyságot javító pályázatból remélnek támogatást.

Balról: Oltyán István palántanevelési igazgató, Gémesi László polgármester, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Nagy István agrárminiszter és Csikai Miklós elnök-vezérigazgató
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Indul a kis kapacitású napelemes rendszerek támogatásának pályáztatása

Hétfőtől adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások a támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására - tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.