Back to top

Imádják az Adidas óceáni hulladékból készült sportcipőit

Az ismert cég néhány éve fogott össze egy környezetvédő szervezettel, óceáni hulladékból gyártanak sportcipőket. Egymillió párat adtak el 2017-ben. Az idén pedig már 11 millió párat terveznek.

Az Adidas 2015-ben kezdte el együttműködését a Parley for the Oceans nevű környezetvédő szervezettel. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az óceánokban egyre nagyobb mértékben felhalmozódó műanyag hulladékra. Elhatározták, hogy begyűjtik az óceánok partjairól a plasztikszemetet, mielőtt azok a vízbe kerülhetnének, és újrahasznosítják őket. Így indult a környezetbarát sportcipők története.

Sikerük töretlen, évről évre nő a környezettudatos vásárlók száma, ezzel együtt a termékskála is. A cipők mellett sportruházat is készül. 2019-ben készen állnak a gyártás növelésére.

„2017-ben egymillió pár cipőt készítettünk újrahasznosított óceáni műanyag hulladékból. 2018-ban ötmillió párat adtunk el, idén pedig már 11 millió pár sportcipőt tervezünk legyártani.” - mondta Eric Liedtke, az Adidas cégcsoport igazgatótanácsának tagja.

„Az újrahasznosított műanyagból készült termékek nem pusztán kiváló minőségűek, divatosak és kényelmesek, de valódi hozzáadott értéket nyújtanak vásárlóinknak,

hisz minden egyes darabbal kis mértékben hozzájárulnak óceánjaink megőrzéséhez.” - tette hozzá Eric Liedtke.

A Parley Shoes környezetbarát és divatos termékeit szeretik a vásárlók, annak ellenére, hogy nem a legolcsóbbak, 200 dollár körül mozog egy sportcipő ára (közel 58 ezer forint). Nagyon jó visszajelzések érkeznek például a Parley Ultraboost futócipőiről, különösen kényelmesnek találják őket, és kedvelik, hogy sok színben elérhetőek.

Az Adidas a sportruházat terén is a fenntarthatóságra és környezettudatosságra törekszik. Hasonló gondolkodású divattervezőkkel fognak össze, mint például Stella McCartney, hogy a ruhák ne csupán divatosak, de környezetbarátak is legyen.

A kezdeményezésük itt nem áll meg. A gyártástól kezdve az irodáikon át, mindenki azon dolgozik, hogy fenntartható anyagokat használjanak, alacsonyabb legyen a CO2-kibocsátásuk, és minél kevesebb hulladékot hagyjanak maguk után.

Ennek köszönhető, hogy 2018-ban – becslések szerint – 40 tonna műanyagot tudtak megspórolni.

Elismerik, hogy nem lehet megszabadulni minden műanyagtól, például a szállításhoz nem találtak más megoldást. Kárpótlásként viszont másfél millió euróval (körülbelül 482 millió forint) támogatták a Fashion For Good kezdeményezést, ami a fenntartható divat platformja.

Az ismert sportszergyártó élen jár az útmutatásban. Ösztönzi a többi divatcéget is az anyagok innovációjára, valamint arra, hogy felülvizsgálják saját működésüket, hogy megőrizhessük a bolygónkat.

Forrás: 
mymodernmet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikeresen zárult a kocsányos tölgy védelmét célzó horvát-magyar projekt

A Mecsekerdő Zrt. a Horvát Állami Erdők Nasice-i Erdőgazdaságával június 11-én tartotta „A Kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben - Oak protection” című horvát-magyar projekt záró konferenciáját. A Gajic-i Csemetekertben tartott rendezvényen a projektben résztvevő partnerek és szakértők osztották meg az együttműködés tapasztalatait és eredményeit az érdeklődőkkel.

Évi 8 millió tonna műanyag jut az óceánokba - megoldás az új akcióterv?

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Létezik panda foltok nélkül?

A kutatók eddig csak gyanították, hogy él valahol albínó, vagyis teljesen fehér panda. Áprilisban sikerült lencsevégre kapni az első foltok nélküli példányt egy kínai természetvédelmi területen.

A Tisza-tavat is megtisztítják a PET Kupán

Tisza-tavi futammal bővül idén a hagyományos Felső-Tiszai PET Kupa sorozat, így a pénteken induló és kedden záruló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott hulladéktól.

Tibeti darvak mentése mesterséges megtermékenyítéssel

A világon az egyik legkevésbé ismert darufaj a Himalájában és Tibet magas fennsíkjain költő tibeti daru. Jellegzetessége a szinte teljesen fekete fej és nyak, ezért gyakran feketenyakú darunak is nevezik. Fogságban való tenyésztése sok kihívással jár. Lényegében egész évben ember nem járta területeken mozog, fészkelőhelye a tengerszint felett 4000 és 5000 méter közötti területeken található.