Back to top

Imádják az Adidas óceáni hulladékból készült sportcipőit

Az ismert cég néhány éve fogott össze egy környezetvédő szervezettel, óceáni hulladékból gyártanak sportcipőket. Egymillió párat adtak el 2017-ben. Az idén pedig már 11 millió párat terveznek.

Az Adidas 2015-ben kezdte el együttműködését a Parley for the Oceans nevű környezetvédő szervezettel. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az óceánokban egyre nagyobb mértékben felhalmozódó műanyag hulladékra. Elhatározták, hogy begyűjtik az óceánok partjairól a plasztikszemetet, mielőtt azok a vízbe kerülhetnének, és újrahasznosítják őket. Így indult a környezetbarát sportcipők története.

Sikerük töretlen, évről évre nő a környezettudatos vásárlók száma, ezzel együtt a termékskála is. A cipők mellett sportruházat is készül. 2019-ben készen állnak a gyártás növelésére.

„2017-ben egymillió pár cipőt készítettünk újrahasznosított óceáni műanyag hulladékból. 2018-ban ötmillió párat adtunk el, idén pedig már 11 millió pár sportcipőt tervezünk legyártani.” - mondta Eric Liedtke, az Adidas cégcsoport igazgatótanácsának tagja.

„Az újrahasznosított műanyagból készült termékek nem pusztán kiváló minőségűek, divatosak és kényelmesek, de valódi hozzáadott értéket nyújtanak vásárlóinknak,

hisz minden egyes darabbal kis mértékben hozzájárulnak óceánjaink megőrzéséhez.” - tette hozzá Eric Liedtke.

A Parley Shoes környezetbarát és divatos termékeit szeretik a vásárlók, annak ellenére, hogy nem a legolcsóbbak, 200 dollár körül mozog egy sportcipő ára (közel 58 ezer forint). Nagyon jó visszajelzések érkeznek például a Parley Ultraboost futócipőiről, különösen kényelmesnek találják őket, és kedvelik, hogy sok színben elérhetőek.

Az Adidas a sportruházat terén is a fenntarthatóságra és környezettudatosságra törekszik. Hasonló gondolkodású divattervezőkkel fognak össze, mint például Stella McCartney, hogy a ruhák ne csupán divatosak, de környezetbarátak is legyen.

A kezdeményezésük itt nem áll meg. A gyártástól kezdve az irodáikon át, mindenki azon dolgozik, hogy fenntartható anyagokat használjanak, alacsonyabb legyen a CO2-kibocsátásuk, és minél kevesebb hulladékot hagyjanak maguk után.

Ennek köszönhető, hogy 2018-ban – becslések szerint – 40 tonna műanyagot tudtak megspórolni.

Elismerik, hogy nem lehet megszabadulni minden műanyagtól, például a szállításhoz nem találtak más megoldást. Kárpótlásként viszont másfél millió euróval (körülbelül 482 millió forint) támogatták a Fashion For Good kezdeményezést, ami a fenntartható divat platformja.

Az ismert sportszergyártó élen jár az útmutatásban. Ösztönzi a többi divatcéget is az anyagok innovációjára, valamint arra, hogy felülvizsgálják saját működésüket, hogy megőrizhessük a bolygónkat.

Forrás: 
mymodernmet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Víz-világtalálkozó lesz Budapesten

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár - jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Zöld turmixot csak mértékkel!

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.

Csökkent a bioélelmiszerek áfája Romániában

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

A Balaton élővilága meg tud birkózni a klímaváltozással

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.