Back to top

Kukorékolóművész Elő-Ázsiából

Hazájában, Elő-Ázsiában a denizli kukorékoló házityúkfajtát nem külső jellemzői, hanem kukorékolási tulajdonságára szelektálták. Európában, főként Németországba kerülve hozzáláttak a fajtaszerű kialakításához, és törekedtek a fajtajellemzők egységes létrehozására is. A denizli büszke tartása miatt viadortyúkra emlékeztet, ugyanakkor vaskos parlagityúk-formát mutat.

Fontos, hogy különösen a kakas vállai legyenek hangsúlyosak, azaz emelten és szélesen tartsa őket. A büszke tartáshoz tartozik a meglehetősen hosszú, egyenes nyak rövid tollazattal. A hát vonala szintén egyenes, de a kukorékolókra jellemzően enyhén domború is. Mivel a nyereg tollazata semmi esetre sem dús, úgy tűnik, mintha a test vége elkeskenyedne.

Ehhez a viadorjelleghez csak a kissé felhúzott, enyhén domborodó mell és magasan illesztett, a hát vonalához párhuzamosan tartott szárnyak illenek.

A lezáró felső vonalhoz tartozik a hát vonalával derékszöget bezáró farok, mely a kakasnál mérsékelten fejlett sarlótollakkal tűzött. A has is inkább kicsi, mint telt. A combok viszont jól láthatóan kiállnak a tollazatból, dúsabb rajtuk a toll, a lábak hosszúak és erősek. Színük a sötétszürkétől a feketéig változik, de a világosabb olívazöld is megengedett. Alaki jegyeit tekintve a tojó valamivel vízszintesebb, mint a kakas, mélyebben áll, és combjai kevésbé állnak ki. A fajtára nem jellemző a kotlási hajlam, átlagos tojáshozammal és átlagos testsúllyal rendelkezik, azaz 2-3 kg közöttiek.

Fotó: Szénási Gábor

Kukorékolásának mind a hossza, mind pedig a hangszíne és a hozzá végzett testmozgások egyértelműen különlegességet képeznek a baromfifajták világában.

Az életerős kakasoknál nem ritka a 20 másodpercnél hosszabb kukorékolás. Ezért kukorékoló versenyeket is szerveznek számukra. Hazánkban jelenleg legjobb tudomásunk szerint nem tartják.

A fajtáról részletesen olvashatnak a Kistermelők Lapjának májusi számában Szénási Gábor tollából, írásunk is az ő cikke alapján készült.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.