0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már a fóliaalagutas dinnyéket is ültetik

A nagy légterű fóliasátrakba április első hetében kiültették a dinnyéket a hevesi, tolnai, békési gazdák, és megkezdték a palántázást a Békés és Baranya megyei fóliaalagutakba is.

Horváth Vivien, a Magyar  Dinnyetermelő Egyesülete szóvivője szerint egyelőre úgy néz ki, hogy nem okoztak károkat a fólia alá került palántákban a hó eleji hűvös éjszakák. A szántóföldi munkákat az eső kicsit megakasztotta, de a termelők örülnek, hadd töltődjön vízzel a talaj. 

Jövő héttől a szabolcsi termőtáj kivételével szinte mindenhol folytatódik az ültetés, és persze a palántanevelés is szabadföldi ültetéshez. Ha ilyen ütemben haladunk, jó eséllyel úgy kezdjük a szezont, mint tavaly, azaz már június végén.  De ehhez mostantól sok napsütésre is szükség van. 

Békésben 5-10 százalékos termőfelület-csökkenést becsül az egyesület,  Tolna-Baranya-Heves megyében változatlan a terület, és nő a szórványterületek eloszlása, mérete (pl. Győr környéke). 

A kései dinnyéket termesztő, zömmel extenzív technológiával dolgozó szabolcsi dinnyések még csak most vásárolják a magot a májusi ültetéshez. A tavalyi kedvező idényük után lehetséges, hogy növelik a felületet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu