Back to top

Meglepő, milyen ingereket kelt egy tájkép látványa

Volt idő, amikor a természet látványa rettegéssel töltötte el az embereket, ám mostanra a többségben már egy falon lógó tájkép is pozitív ingereket kelt. Ennek hátterét a 20. századtól kezdve vizsgálják a szakemberek, akik napjainkban is szolgálnak meglepő eredményekkel.

A természetben való időtöltés, egyszersmind a zöld környezet látványa mindannyiunk számára pozitív élményül szolgál, ám nem volt ez mindig így: évszázadokkal ezelőtt az épített környezet, a város volt a nyugalom, a védettség jelképe, szemben a falakon túli világgal. Az akkoriak számára

a természet félelmetes hely volt, benne megannyi, gonosz tulajdonsággal és lélekkel felruházott növénnyel, köztük megbújó fosztogatókkal és rablóbandákkal.

A huszadik század derekára e nézet végleg háttérbe szorult, s immáron pszichológiai kutatások is alátámasztották a környezet pozitív hatásait az emberekre.

„A többség élete végéig a természeti helyeket részesíti előnyben az épített környezettel szemben. A pszichológiai vizsgálatok szerint ebben egyedül a kiskamaszkor jelent némi megszakítást; a gyerekek ekkor a kereskedelmi környezetet, jellemzően a bevásárlóközpontokat keresik fel legszívesebben szabadidejükben” – magyarázta előadásában egy zöldfelületekkel foglalkozó konferencián Dúll Andrea. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szervezet- és Környezetpszichológia Tanszék tanszékvezetője beszélt egy 2004-es pszichológiai kutatásról is, amelyben a szakemberek kertészmérnök hallgatók bevonásával

azt vizsgálták, egy épített, kopár terület zöldesítése milyen változásokat hoz az emberi kapcsolatokba. Az eredmények azt mutatták: mintegy 90%-kal nőtt a teret használók száma, s közel ugyanekkora százalékban emelkedett a társas tevékenységek aránya is az egyéniekhez viszonyítva.

A szakember szavai szerint a legfrissebb vizsgálatok arról szólnak, nem mindegy az adott növények fajtája, a törzs-lomb aránya sem, ugyanakkor azok alapján is biztos, pusztán a „zöldre” való utalás is rendkívül kedvező hatásokat eredményez. Kiváló példák erre az irodák asztalaira helyezett kis növények, ugyanakkor a műnövények, illetve akár a természetet ábrázoló képek is hasonló érzeteket kelthetnek a szemlélőjükben. E kötődés hátterében az ember rendkívül erős biológiai kódjai állnak. A szakember ezzel magyarázta azt, hogy az esetlegesen megbillenő érzelmi állapot helyreállításában is különös fontossággal bírnak a természeti helyek – legfőképp a kedvenc természeti helyeink. A városlakók számára éppen ezért rendkívül fontosan a parkok és kertek.

„A városi létet rengeteg inger jellemzi, a folyamatos figyelemtől pedig egy idő után elfáradunk. Ezt nem tudjuk kialudni, a természetben való időtöltéssel azonban helyreállhat az egyensúly”

– hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, a „zöld” környezet látványa, az abban való lét optimális hatásokat eredményez az ember szervezetében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.