0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Meglepő, milyen ingereket kelt egy tájkép látványa

Volt idő, amikor a természet látványa rettegéssel töltötte el az embereket, ám mostanra a többségben már egy falon lógó tájkép is pozitív ingereket kelt. Ennek hátterét a 20. századtól kezdve vizsgálják a szakemberek, akik napjainkban is szolgálnak meglepő eredményekkel.

A természetben való időtöltés, egyszersmind a zöld környezet látványa mindannyiunk számára pozitív élményül szolgál, ám nem volt ez mindig így: évszázadokkal ezelőtt az épített környezet, a város volt a nyugalom, a védettség jelképe, szemben a falakon túli világgal. Az akkoriak számára

a természet félelmetes hely volt, benne megannyi, gonosz tulajdonsággal és lélekkel felruházott növénnyel, köztük megbújó fosztogatókkal és rablóbandákkal.

A huszadik század derekára e nézet végleg háttérbe szorult, s immáron pszichológiai kutatások is alátámasztották a környezet pozitív hatásait az emberekre.

„A többség élete végéig a természeti helyeket részesíti előnyben az épített környezettel szemben. A pszichológiai vizsgálatok szerint ebben egyedül a kiskamaszkor jelent némi megszakítást; a gyerekek ekkor a kereskedelmi környezetet, jellemzően a bevásárlóközpontokat keresik fel legszívesebben szabadidejükben” – magyarázta előadásában egy zöldfelületekkel foglalkozó konferencián Dúll Andrea. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szervezet- és Környezetpszichológia Tanszék tanszékvezetője beszélt egy 2004-es pszichológiai kutatásról is, amelyben a szakemberek kertészmérnök hallgatók bevonásával

azt vizsgálták, egy épített, kopár terület zöldesítése milyen változásokat hoz az emberi kapcsolatokba. Az eredmények azt mutatták: mintegy 90%-kal nőtt a teret használók száma, s közel ugyanekkora százalékban emelkedett a társas tevékenységek aránya is az egyéniekhez viszonyítva.

A szakember szavai szerint a legfrissebb vizsgálatok arról szólnak, nem mindegy az adott növények fajtája, a törzs-lomb aránya sem, ugyanakkor azok alapján is biztos, pusztán a „zöldre” való utalás is rendkívül kedvező hatásokat eredményez. Kiváló példák erre az irodák asztalaira helyezett kis növények, ugyanakkor a műnövények, illetve akár a természetet ábrázoló képek is hasonló érzeteket kelthetnek a szemlélőjükben. E kötődés hátterében az ember rendkívül erős biológiai kódjai állnak. A szakember ezzel magyarázta azt, hogy az esetlegesen megbillenő érzelmi állapot helyreállításában is különös fontossággal bírnak a természeti helyek – legfőképp a kedvenc természeti helyeink. A városlakók számára éppen ezért rendkívül fontosan a parkok és kertek.

„A városi létet rengeteg inger jellemzi, a folyamatos figyelemtől pedig egy idő után elfáradunk. Ezt nem tudjuk kialudni, a természetben való időtöltéssel azonban helyreállhat az egyensúly”

– hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, a „zöld” környezet látványa, az abban való lét optimális hatásokat eredményez az ember szervezetében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu