Back to top

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

A kép csak illusztráció!
Jó néhány hónapig, tavaly március és december között garázdálkodtak Alsó-Ausztriában és Tirolban, tizenhét traktort elloptak, egyet pedig megkísérelte. Végül az alsó-ausztriai nyomozóhatóság egy fiatal román férfiakból álló csoportra bukkant, akikről aztán kiderült, hogy a tiroli traktorlopásokhoz is nekik van közük – számol be róla a német agrarheute.de.

Először egy 32 éves, román állampolgárságú férfi került a nyomozók látókörébe, mivel megtaláltak a telkén egy Alsó-Ausztriában ellopott traktort. Aztán, még tavaly decemberben egy közúti ellenőrzésen állítottak meg a nickelsdorfi rendőrök egy autót négy utassal, köztük a már említett 32 éves román férfival, és

több olyan gyanús dolgot találtak náluk, amik jól jöhetnek traktorlopáshoz, alvázszám-hamisításhoz, illetve hamis papírok előállításához.

Végül a vallomásokból kiderült, hogy ilyen-olyan összeállásban, de mind a négy férfi – 22-32 év közötti román állampolgárok – részt vett a kérdéses tizenhét traktor eltulajdonításában, és van egy ötödik társuk is, akinek egyelőre nem akadtak a nyomára.

Az is kiderült, hogy erdőkben rejtették el a traktorokat, ott igyekeztek mindegyiket letakarítani, illetve eltüntetni róluk mindent, ami bármilyen módon a jogos tulajdonosukra utalhat. Egyúttal az alvázszámokat is manipulálták, és hamis adattáblákkal is felszerelték a traktorokat. Az eladásukat az elsőként képbe került 32 éves férfi szervezte, a pénzből kifizette a társait, és Romániában szerzett magának földeket, illetve ingatlanokat.

Eddig hat traktor került elő, három Ausztriában és ugyanennyi Romániában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Libatartó javára döntött a bíróság

Egy libatartónál kimúlt az integrátor által felnevelésre kihelyezett szárnyasok egyhatoda. A libatartó kártérítést követelt, de az általa számolt összeghez képest csak elenyésző kártérítéshez jutott.

Font: őszre kész lesznek az állattenyésztési rendelet részletei

A parlament hamarosan elfogadja a keretjogszabályt, utána pedig társadalmi egyeztetés következik a rendelet véglegesítéséhez.

Bécs - Fatelepítéssel az egyre forróbb nyarak ellen

Az osztrák főváros nyolcmillió eurót szám utcáinak és tereinek zöldítésére. Már most 480 000 fa található Bécs területén, számuk a plusz keretnek köszönhetően most jelentősen megnövekedhet - közölte a város Külképviseleti Irodája.

Módosult a vetőmag előállításról és forgalmazásról szóló jogszabály

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy május 31-én megjelent az Agrárminiszter új rendelete, amely módosította a szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállítására és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat. A változások érintik az igazgatási szolgáltatási díjak mértékét, valamint az azok fizetésére vonatkozó előírásokat is.

Rabokkal pótolnák a hiányzó idénymunkásokat a Brexit után

A gazdák szerint a rabok helyettesíthetnék az Brexit miatt elmaradozó idénymunkásokat. Így lenne, aki leszüretelné a termést.