Back to top

A villányiak végeztek az élen

A Szőlész-Borász Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjét Villányban tartották. A nemes vetélkedés házigazdája idén ismét az AM DASzK Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt.

Ezúttal három intézmény, a budafoki Soós István Borászati Szak­gimnázium és Szakközépiskola, a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Szak­gimnázium és Szakközépiskola, valamint a villányi iskola tizenkét tanulója mérte össze tudását.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrár­szak­képzésért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett azt mondta:

az agrárszakképzés kiemelt feladata, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki a munkaerőpiacra, akik szakmájukat kiválóan ismerik,

képesek a korszerű technológiákat, technikákat alkalmazni, nyitottak az innovációra, emellett hajtja őket az új megismerése iránti vágy, környezettudatosak, ismerik a piac törvényeit és vállalkozó szelleműek.

Mint hozzátette, mindemellett elengedhetetlen, hogy az agrárium bármely területén kamatoztatható korszerű ismeretekkel rendelkezzenek, a Nemzeti Vidékstratégia célja ugyanis az, hogy a vidéki társadalom önmagukat fejleszteni képes emberekből álljon. A munkahelyek megőrzése és az újak létrehozásának lehetősége az ifjú szakemberek kezében van.

Metszési feladatok a verseny döntőjében
Metszési feladatok a verseny döntőjében

A verseny társszervezője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képzési igazgatója, Szűts Gézáné mindehhez hozzátette, hogy az idén első alkalommal április 15. és 16. között, a Hungexpo területén rendezendő Agrárszakmasztár Fesztiválon a húsz agrár-szakképesítés közül nyolc diákversenyének döntőjére is sor kerül. Emellett mind a húsz szakmából bemutatókat tartanak. A résztvevőknek lehetőségük lesz arra is, hogy úgynevezett foglalkoztatószigeteken próbálják ki magukat az egyes szakmákban. A fesztivált lezáró eredményhirdetésre a külső helyszíneken tartott döntők – például a szőlész-borászoké –, első három helyezettje is részt vesz.

– Jó bort szeretettel, gondoskodással, odafigyeléssel és őszinte odaadással lehet készíteni; ez egyfajta szerelem az ember és a természet között – kezdte a két napon át tartó verseny értékelését Tilhof Tímea, a versenybizottság elnöke. Mint fogalmazott,

az udvarlás időszakának a metszés, a permetezés, a zöldmunkák elvégzése felel meg, a mézeshetek a szüret után kezdődnek a borkészítéssel, ezt pedig a bor pátyolgatása követi.

A versenyzők mindezeknek a szépségeknek részesei lehetnek a jövőben, hiszen a verseny során tanúságát adták, hogy mindannyian rendelkeznek az ehhez szükséges tudással. Emellett felhívta rá a figyelmet, hogy a borász szakma folyamatosan fejlődik. Az újabb és újabb innovációk nyomon követése, a folyamatos tanulás, a hosszú távon való gondolkodás képessége, mind-mind fontos feltételei a sikernek.

Pintér Márk Szilveszter Tilhof Tímeától és Szűts Gézánétól vette át az elismerést
Pintér Márk Szilveszter Tilhof Tímeától és Szűts Gézánétól vette át az elismerést
A villányi iskola diákjai taroltak a versenyen, közülük hárman foglalták el a dobogót. Az első helyezett, Pintér Márk Szilveszter több különdíjat is elnyert.

– Pécsett érettségiztem, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, ahol a Magura Néptáncegyüttesben is táncoltam. Az egyik ottani társunk borász volt, ő szerettette meg velem ezt a szakmát. Sokat mesélt arról, hogy egy kis bogyóból hogyan lehet finom nedűt készíteni. Számos borkóstolóra is elvitte az együttes tagjait – avatott be minket, hogy miként jegyezte el magát a borászattal.

Mindent teljesen az alapoknál kezdve kellett megtanulnia, ugyanis a családjában senkinek sincs szőlője.

– A verseny magabiztosabbá tett –mondja. – A legnagyobb élményt a saját bor elkészítése jelentette, ami egy félédes Zenit bor lett. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóközpontjának pincészetében, reduktív technológiával, irányított eljárással készült. A szőlő is a kutatóközpont Szentmiklós-hegyi szőlészetében termett.

Úgy tervezi, hogy saját vállalkozásba kezd. A továbbtanulás is része a következő évek terveinek, már beadta a jelentkezését Keszthelyre, a Pannon Egyetem Georgikon Karának szőlész-borász szakára. Emellett szeretné minél szélesebb körben megismertetni a Pécsi borvidéket.

A Móri Borvidékről származó Fűrész Cecília Alexandra lett a második. Ő régóta szoros kapcsolatban van a borral.

– A szüret, a borkészítés mindig is kedves volt számomra – emeli ki. – Az édesapámmal rendszeresen kijártam a szőlőnkbe, nyári szünetekben pedig a móri pincészetek valamelyikében vállaltam munkát. Érettségi után döntöttem úgy, hogy jelentkezem a villányi iskolába.

A legnagyobb kihívást a borkészítés jelentette számára, eddig ugyanis nem csinált ilyet önállóan. A Móri Borvidék jellegzetes borát, Ezerjót készített, ugyanis ezt a fajtát a Siklós-Villányi Borvidéken alig ismerik.

– A jövőmet is ezen a pályán képzelem el. Szeretnék továbbtanulni, már két helyre is beadtam a jelentkezésemet – osztotta meg terveit.

A dobogó harmadik fokára a siklósi Tózer Máté állhatott fel. Ismerősei javaslatára Kékfrankos rosét készített a versenyen.

– Mindig is érdekelt a szőlő, a borászat. Néhány évig Pécsre jártam gimnáziumba, de úgy éreztem, nem ez az én utam. Ezért döntöttem úgy, hogy Villányba jövök és kitanulom a szőlész-borász szakmát. Nem bántam meg. Az iskolával nagyon sokfelé jártunk. Nemcsak a hazai borvidékekre látogattunk el, hanem voltunk Franciaországban is, Burgundiába mentünk szakmai útra – mondta el szinte egy szuszra, mit is kapott a verseny során és a képzés három éve alatt.

A borkészítés áll a legközelebb a szívéhez. Tavaly nyáron Siklóson, a Stier Pincészetben dolgozott, ahol sikerült számos fogást ellesnie, és a tanultakat a gyakorlatban is kipróbálhatta. Elégedettek voltak vele, visszavárják, rövidesen munkába is áll. A tanulást természetesen folytatja, ugyanis szeretne leérettségizni.

– A tizenkét versenyző közül az első ötnek már nem kell szakmunkásvizsgát tennie, a többieknek is csak egy-egy szakmai tárgyból kell vizsgáznia.

De egyetlen versenyző sem üres kézzel tér haza, ugyanis számos különdíjat felajánlottak szponzoraink – mondta el Baloghné Szacsuri Ida, az AM DASzK Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője. – A Szakma Kiváló Tanulója versenyt 2011 óta rendezik meg újra, és negyedik alkalommal adunk helyet mi az országos döntőnek. Sajnos egyre kevesebb helyen – jelenleg négy iskolában – folyik szőlész-borász képzés.

Az érdeklődők az iskola honlapján is tájékozódhatnak a szakmai képzésekről, az iskola aktuális eseményeiről, ünnepeiről, híreiről, a diákéletről.

A Villányba jelentkezők között vannak olyanok, akik tudatosan erre a pályára készülnek, de olyanok is, akik valahol kapcsolatba kerültek a szőlővel vagy borászokkal, és megtetszett nekik amit láttak, tapasztaltak, azért választották. A 3 itt töltött év alatt igyekeznek olyan tudással felvértezni őket, hogy eredményesen tudjanak megjelenni a munkaerőpiacon. Tapasztalataik szerint a környék borvidékeiről érkező diákok szinte kivétel nélkül a szakmában maradnak és valamelyik pincészetben helyezkednek el.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.