Back to top

Így ültessük át a cserepes virágunkat, hogy ne sérüljön

A cserepes növényeknek néhány évente szükségük van az átültetésre. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy ezt megtegyük.

Amikor az erdő buja növényzetére gondolunk, magunk előtt látjuk a növények gyökereit, amelyek hősiesen átverekszik magukat a talajon víz és tápanyagok után vadászva. Ha ezeket a növényeket kivesszük a természetből és behelyezzük őket egy cserépbe, a gyökereik gyakran nem tudják, hogyan is kéne engedelmeskedniük az új határoknak. Folyamatosan nőnek és nőnek, összevissza tekeredve, míg egy gyökér-köteggé nem válnak. Ez gátolja a növekedést, és a növények elkezdenek szenvedni.

A megoldás természetesen az, hogy új otthont adunk nekik, átültetjük őket. A The Washington Post kertészet rovatának írója, Adrian Higgins, szerint erre a legmegfelelőbb időszak a tavasz.

Jól látszik egy növényen, mikor van már szüksége új és nagyobb helyre. Például, ha kilógnak a gyökerei a vízelvezető lyukakon, vagy ha kivesszük a cserépből és látható, hogy a gyökerei túlzsúfoltak.

Még egy eltéveszthetetlen jel, ha a növény nem virágzik, annak ellenére, hogy a kedvező feltételek – melyek mellett eddig jól érezte magát – továbbra is adottak.

Maga az átültetés folyamata nem összetett, viszont az érzékeny gyökerek kezelése ijesztő lehet azoknak, akik ritkán végeznek ilyesmit.

Adrian Higgins összefoglalta néhány lépésben a sikeres átültetés menetét.

Amire szükségünk lesz:

  • a régi cserépnél 2,5 – 5 cm-rel nagyobb cserép
  • virágföld
  • olló vagy kés
  • kislapát

1. Az ültetés előtti napon öntözzük meg jól a növényt, ezzel csökkentjük a helyváltással járó stresszt, és rugalmasabbá válnak a gyökerek.

2. Távolítsuk el a növényt a cserépből. Ha annyira összegabalyodtak és megnőttek a gyökerek, hogy nem lehet kivenni, sajnos, szét kell törni a cserepet.

3. Amikor sikerült kiszabadítani a növényt, fel kell lazítani az egybetömörült gyökereket. Ezt legjobb az ujjainkkal végezni, de ha szükséges, használhatunk kerti szerszámokat. Ha túl sok és nagy a gyökérzet, körülbelül 25 százalékát levághatjuk.

A The Washington Post szakértője ezt javasolja:

„Minél finomabbak a gyökerek, annál gyengédebbnek kell lennünk.

A locsolás kiváló módja annak, hogy minimális sérüléssel szét tudjuk választani őket. Az enyhe nyomású, nem túl hideg vízzel lemoshatjuk róluk a földet is.

A finom, de tapadós gyökereket vágjuk vissza ollóval. Ha vastagok és tömörek, akkor kést is használhatunk a szélek bevágásához. A nagyon összegabalyodott és zsúfolt gyökerekhez éles késre vagy kisebb fűrészre lesz szükség, ezzel levághatunk alulról kb. 2-3 centimétert, majd egy háromfogú talajlazítóval szétválaszthatjuk egymástól a megmaradt gyökereket, és megszabadulhatunk a maradék földtől is.”

4. Tegyünk egy kis földet az új, nagyobb cserép aljába. Annyira lesz szükségünk, amennyivel a növény teteje addig ér majd, mint a régi cserépben. Egyik kezünkkel tartsuk egyenesen, a másikkal pakoljuk rá a földet.

5. A földet folyamatosan ütögessük, amikor tele lesz a cserép, nyomkodjuk lefelé. Az is segíti az ülepedést, ha megöntözzük. Ezek után nézzük meg, kell-e még rá föld, ha igen helyezzük a tetejére.

6. Öntözzük rendszeresen a növényt. Néhány napra tegyük olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény.

Hagyjuk, hogy visszanyerje régi önmagát. Tápoldatot ne adjunk hozzá, amíg nem látunk rajta új hajtást vagy termést. Ez eltarthat néhány hétig is.

Forrás: 
treehugger.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

A kertészeteknek is jól jött a csapadék

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét - ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.