0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A felső öt százalék termel legtöbbet

Lassan, de biztosan Amerikában is folyik a birtokkoncentráció – derül ki a kormányzat agrárcenzusából. A csökkenő farmszám és a növekvő terület mellett különösen a nagyobb gazdaságok növekvő produktuma szembeötlő.
Kevesebb farm, de egyre nagyobb területen gazdálkodó egységek jellemzik az USA nagy mezőgazdasági termőterületeit

– írja egy elemzésre hivatkozva az Oilcity News amerikai hírportál. A cikk a legutóbbi amerikai mezőgazdasági cenzus adatai szerint az agrárkibocsátást egyre kevesebb, de egyben egyre nagyobb szereplő produkálja.

Az Egyesült Államok Agrárminisztériuma által csütörtökön kiadott agrárcenzus az egyik legfontosabb statisztikai adatközlés az amerikai mezőgazdaságról. Az 1840 óta gyűjtött adatokból rendszeresen, 1982 óta ötévente egy komolyabb elemzést bocsát ki a kormányzat.

Az anyagból egyebek mellett az is kiderül, hogy 2017-ben 2,04 millió kisebb-nagyobb farm, gazdálkodó szervezet működött az Egyesült Államokban, amely 3,2 százalékkal alacsonyabb szám, mint amit a legutóbbi vizsgált év, 2012 esetében mértek.

Az átlagos birtokméret azonban 178,5 hektár volt, amely 1,6 százalékos növekedést jelent 5 év alatt.

A farmok kibocsátásának háromnegyede azonban az összes gazdaság alig huszadától jön. A több mint kétmillió farm közül mindössze 105 ezer az, amely az amerikai agrártermelés 75 százalékát produkálja. Ez viszont már 14 ezerrel kevesebb mint 2012-ben. A gazdák átlagéletkora ott is aránylag magas, átlagosan 57,5 évesek az amerikai termelők – számol be az Oilcity News.

Forrás: oilcity.news