Back to top

Japánkerti nap a Varga Márton kertészeti szakgimnáziumban

Minden Japánról, az ország kertészeti, harcművészeti és teakultúrájáról szólt szombaton Zuglóban, az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiumában és 90 éves japánkertjében. Az esemény díszvendége Sato Kuni, Japán nagykövetasszonya volt. Új gyűjteménnyel bővült az iskola múzeuma is.

Több százan látogattak el a Varga Márton kertészeti szakiskola 90 éves japánkertjébe
Több százan látogattak el a Varga Márton kertészeti szakiskola 90 éves japánkertjébe
Fotó: Pap Edina
Sok százan látogattak el szombaton Zuglóba, az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumába és 90 éves japánkertjébe, ahol egész nap gazdag programokkal várták az érdeklődőket. Volt japán harcművészeti kiállítás és bemutató, bonsai-kiállítás, teaművészeti bemutató.

Az iskola szaktanárai több alkalommal szakvezetést tartottak az iskola 1928-ban, a névadó igazgató, Varga Márton által létrehozott, és az utódok által bővített gondozott, tavaszi virágdíszbe öltözött japánkertben, és az iskola gyűjteményes kertjében.

Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete és Pintér Karolina igazgató fölavatják az újonnan épült teapavilont
Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete és Pintér Karolina igazgató fölavatják az újonnan épült teapavilont
Fotó: Pap Edina
Az esemény díszvendége Sato Kuni, Japán nagykövetasszonya volt, aki fölavatta az újonnan épült teapavilon, valamint Takamatzu herceg 1931-es látogatása emlékére készült emléktáblát.

A rendezvény a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150 éves évfordulója jegyében zajlott.

Kibővült az iskola múzeuma is; új szobát avattak, ahol audiovizuális szemléltető eszközök gyűjteményét hozták létre.

Az eseményről részletesen a Kertészet És Szőlészetben olvashatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Idén is lesznek dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyparkban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

Dísznövény-kiállítás a Sapientián

Április 12–14. között harmadik alkalommal tartottak kertészeti és dísznövény-kiállítást és -vásárt a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusán. Ugyanakkor ötödik alkalommal került sor az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciára. A rendezvénnyel az elsődleges céljuk bemutatni, hogy ezen a szakterületen milyen kínálata van az egyetemnek.

Ülésezett az Országos Erdő Tanács

Az Agrárminisztériumban tartotta ülését a Kormány tanácsadó testületeként működő Országos Erdő Tanács. A magán és állami erdőgazdálkodók, az erdészeti oktatás és kutatás, a természetvédelmi és turisztikai szervezetek képviselőiből álló szervezet a magyar erdők kezelésével kapcsolatos stratégiai kérdéseket tárgyalja.

Együttműködési megállapodás a SZIE és a Hód- Mezőgazda Zrt. között

A Hód- Mezőgazda Zrt. gazdasági és terepi gyakorlati lehetőséget biztosít a Szent István Egyetem hallgatói számára, illetve számos területen várható a jövőben közös kutatás-fejlesztési program elindítása.

Groot is segíthet a növények népszerűsítésében

Létezik egy kifejezés, amely a körülöttünk élő növényvilág alul értékelését jelenti, ez pedig a "növényi vakság".