Back to top

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

A villányi Bognár Pincészet létrehozásának álma 1973-ban kezdődött, amikor Bognár Gábor birtokba vette 1 -1 holdnyi kunsági szőlőjét. Három fia, Andor, Csaba és Attila már kisgyermekkoruktól kezdve a szőlőben dolgoztak, lassan, mondhatni szemenként tanulták meg a borkészítés művészetét. A szaktudás, a termés iránti tisztelet így generációról generációra száll tovább, hogy a minőség állandó, a korty kínálta élmény pedig örök maradjon.

Az azóta eltelt évtizedekben a vállalkozássá nőtt szőlőtermesztés tovább fejlődött, 2019-ben pedig megvalósult az egyik legnagyobb családi álom is: 2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti. A beruházás teljes összege 405.109.222 Ft volt, melyből a Villányi Borok Háza számára 195.007.703 Ft támogatást nyújtott Magyarország Kormánya az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából.

A Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. borászati feldolgozóegysége Villány és Nagyharsány határában található, a híres Kopár-dűlő közvetlen közelében. A borászok és borszakértők számára legendássá vált területen a borászat 24,9 hektár szőlővel rendelkezik.

A Bognár Pincészet megálmodóinak hosszútávú stratégiája egy olyan modern, helyi borászat létrehozása, melyben nagy szerepet játszanak a környékbeli munkavállalók, gazdálkodók, családok.

Az elnyert pályázatban a Bognár Pincészet már meglévő borfeldolgozó üzemét újította fel saját és uniós forrásból. Ez a terület a pincészet központja, hiszen itt történik a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd az elszállítása.

A felújított feldolgozóban a technológiai folyamatokhoz és raktározáshoz szükséges helyiségeken kívül különböző technikai egységek is kialakításra kerültek. Ezeken felül három 300 hektoliteres tartállyal, egy zúzó-bogyózó, nagynyomású mosóval, valamint szivattyúkkal is bővült a pincészet. Az energiahatékony működés további elősegítésére pedig egy szélgenerátor-napelem hibrid rendszer is telepítésre került, ezzel is kiaknázva a térség kedvező megújuló energia-hasznosítási lehetőségeit.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Font Sándor Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Elnöke és a Szőlő-, bor-, pálinka albizottság elnöke, valamint Dr. Szarkándi Zita Nagyharsány község jegyzőasszonya. A beszédek sorát Bognár Gábor a Bognár Pincészet alapítója zárta, aki köszönetét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a pincészet felújítása.
Beszédében kiemelte továbbá, hogy a Bognár Pincészet számára a minőségi borok készítése mellett kiemelten fontos a helybéli munkavállalók alkalmazása, valamint megemlítette a beruházás megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pozitív hozadékát is.

A Bognár Pincészet első komolyabb vörösbora a 2015-ös évjáratú 100% Merlot, mely a Villányi Borvidéki vörösborversenyen aranyérmet is nyert. A Nemzeti Borkiválóság Program a Bognár Pincészet 2018-as Cabernet franc bora TOP Borkiválóság díjat nyert el a szakmától. A Bognár Pincészet tervei igen komolyak; 2018. májusában a saját területek megkapták a prémium minősítést a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Cabernet sauvignon fajtákra, a Cabernet franc esetén pedig a super prémium készítése is lehetséges.

Villányi borvidék

Magyarország legdélebbre fekvő borvidéke a villányi borvidék, melyet egyedi klímája tesz különlegessé a borkészítők és borkedvelők körében. Ez hazánk legnaposabb vidéke, szubmediterrán éghajlatát a meleg, száraz nyár és a hosszú tenyészidő jellemzi. A terület egyediségét az időjárás mellett a talaj keveredése (mészkőre rárakódott vörös agyag és lösz) adja. Ez a két tényező egyedülállóan kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermeléshez.

Kopár-dűlő

Villány legnyugatibb és legjobb dűlőjeként ismert területe a Kopár dűlő. Az északi irányból teljesen védett dűlőn a rügyfakadás 2 héttel hamarabb kezdődik, mint az ország többi részén, így az itt szüretelt szőlőt hamarabb lehet leszedni, és tökéletes érettséget mutat.

Forrás: 
ounge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Nőtt a német borexport az első negyedévben

Németország 67,3 millió euró értékben exportált bort az idei első negyedévben, ami 2,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Arculatváltáson esik át Magyarország legnagyobb boros franchise-hálózata

A Borhálónál most bevezetett fiatalos arculata a kötelező dizájnfrissítésen túl a márka nyitottságát, rugalmasságát, vevőközeliségét jeleníti meg. A cég exkluzívan készített és forgalmazott borokkal erősít a prémiumszegmensben. Az alternatív kiszerelések megmaradnak, ma a Borháló tartja Magyarország legnagyobb magnumválasztékát.

Borkészletfelmérés! Június 10. a határidő

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újabb országos borkészletfelmérést végez. Május 31-i határnapra vonatkozóan, 10 hektoliteres pontossággal kell megadni az adatokat, és június 10-ig kell elküldeni az ezt tartalmazó táblázatot a gazdasági aktát vezető hegybírónak.

A borok és a növényvédő szerek a leggyakrabban hamisított termékek listáján

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) becslései szerint 11 gazdasági ágazatban a hamisításból és a kalóztevékenységből fakadó veszteség uniós szinten 18 686 milliárd forintot tesz ki évente, Magyarországon pedig 223,6 milliárd forint kárt okoz - közölte az EUIPO az MTI-vel csütörtökön.

Egri bor egri palackban

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.

Kapacitásbővítő fejlesztés az Agrosprint Zrt. nyírlugosi gyáregységében

Több mint 2,1 milliárd forintból növelte feldolgozó- és tárolókapacitását a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával és gyorsfagyasztásával foglalkozó karcagi székhelyű Agrosprint Mezőgazdasági és Ipari Termékfeldolgozó Zrt. a nyírlugosi gyáregységében.

Zöld trendek és marketing - borászat

Már csak azért is érdekes a szőlőműveléshez és a borkészítéshez kapcsolódó zöld szemléletmódok és a marketing kapcsolatának vizsgálata, mert sok borásznak, aki nem ezek egyikének megfelelően dolgozik, néha csak marketingfogásnak tűnik az egész.