Back to top

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

A villányi Bognár Pincészet létrehozásának álma 1973-ban kezdődött, amikor Bognár Gábor birtokba vette 1 -1 holdnyi kunsági szőlőjét. Három fia, Andor, Csaba és Attila már kisgyermekkoruktól kezdve a szőlőben dolgoztak, lassan, mondhatni szemenként tanulták meg a borkészítés művészetét. A szaktudás, a termés iránti tisztelet így generációról generációra száll tovább, hogy a minőség állandó, a korty kínálta élmény pedig örök maradjon.

Az azóta eltelt évtizedekben a vállalkozássá nőtt szőlőtermesztés tovább fejlődött, 2019-ben pedig megvalósult az egyik legnagyobb családi álom is: 2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti. A beruházás teljes összege 405.109.222 Ft volt, melyből a Villányi Borok Háza számára 195.007.703 Ft támogatást nyújtott Magyarország Kormánya az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából.

A Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. borászati feldolgozóegysége Villány és Nagyharsány határában található, a híres Kopár-dűlő közvetlen közelében. A borászok és borszakértők számára legendássá vált területen a borászat 24,9 hektár szőlővel rendelkezik.

A Bognár Pincészet megálmodóinak hosszútávú stratégiája egy olyan modern, helyi borászat létrehozása, melyben nagy szerepet játszanak a környékbeli munkavállalók, gazdálkodók, családok.

Az elnyert pályázatban a Bognár Pincészet már meglévő borfeldolgozó üzemét újította fel saját és uniós forrásból. Ez a terület a pincészet központja, hiszen itt történik a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd az elszállítása.

A felújított feldolgozóban a technológiai folyamatokhoz és raktározáshoz szükséges helyiségeken kívül különböző technikai egységek is kialakításra kerültek. Ezeken felül három 300 hektoliteres tartállyal, egy zúzó-bogyózó, nagynyomású mosóval, valamint szivattyúkkal is bővült a pincészet. Az energiahatékony működés további elősegítésére pedig egy szélgenerátor-napelem hibrid rendszer is telepítésre került, ezzel is kiaknázva a térség kedvező megújuló energia-hasznosítási lehetőségeit.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Font Sándor Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Elnöke és a Szőlő-, bor-, pálinka albizottság elnöke, valamint Dr. Szarkándi Zita Nagyharsány község jegyzőasszonya. A beszédek sorát Bognár Gábor a Bognár Pincészet alapítója zárta, aki köszönetét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a pincészet felújítása.
Beszédében kiemelte továbbá, hogy a Bognár Pincészet számára a minőségi borok készítése mellett kiemelten fontos a helybéli munkavállalók alkalmazása, valamint megemlítette a beruházás megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pozitív hozadékát is.

A Bognár Pincészet első komolyabb vörösbora a 2015-ös évjáratú 100% Merlot, mely a Villányi Borvidéki vörösborversenyen aranyérmet is nyert. A Nemzeti Borkiválóság Program a Bognár Pincészet 2018-as Cabernet franc bora TOP Borkiválóság díjat nyert el a szakmától. A Bognár Pincészet tervei igen komolyak; 2018. májusában a saját területek megkapták a prémium minősítést a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Cabernet sauvignon fajtákra, a Cabernet franc esetén pedig a super prémium készítése is lehetséges.

Villányi borvidék

Magyarország legdélebbre fekvő borvidéke a villányi borvidék, melyet egyedi klímája tesz különlegessé a borkészítők és borkedvelők körében. Ez hazánk legnaposabb vidéke, szubmediterrán éghajlatát a meleg, száraz nyár és a hosszú tenyészidő jellemzi. A terület egyediségét az időjárás mellett a talaj keveredése (mészkőre rárakódott vörös agyag és lösz) adja. Ez a két tényező egyedülállóan kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermeléshez.

Kopár-dűlő

Villány legnyugatibb és legjobb dűlőjeként ismert területe a Kopár dűlő. Az északi irányból teljesen védett dűlőn a rügyfakadás 2 héttel hamarabb kezdődik, mint az ország többi részén, így az itt szüretelt szőlőt hamarabb lehet leszedni, és tökéletes érettséget mutat.

Forrás: 
ounge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Az egri várvédő és a bor

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.