Back to top

Így csökkenthetik a városban élők a stresszhormonokat

Egy amerikai kutatás szerint a városban élőknek elég mindössze napi húsz percet a szabadban tölteniük. Ezzel jelentősen csökkenthetik a stresszhormon szintjüket.

Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a természetben töltött idő hatására csökken a bennünk felgyülemlett stressz és jobban érezzük magunkat. Egyes orvosok már „receptre felírják", hogy töltsünk minél több időt a szabadban.

Azt biztosan tudjuk, hogy jó hatással van ránk a természet, de a paramétereket eddig homály fedte. Mikor menjünk ki? Mennyi időt kell odakinn eltöltenünk, és milyen gyakran?

Ezek a kérdések foglalkoztatták a Michigan Egyetem kutatóit, akik eldöntötték, közelebbről megvizsgálják a természetben eltöltött idő és a stressz kapcsolatát.

A kutatás során a természet-élmény időtartalmát és a stressz két fiziológiai biomarkerének (nyálkortizol és alfa-amiláz) változását vizsgálták, valamint ezeknek a kölcsönhatását.

A kutatás különlegessége, hogy a résztvevők szabadon választhatták ki a természetben szerzett élmény időpontját, hosszúságát és helyszínét.

Harminchat városi lakost kértek meg arra, hogy nyolc héten keresztül menjen ki a természetbe legalább heti háromszor, és töltsön el ott minimum tíz percet (ha lehet, inkább többet!). Ezalatt az idő alatt sétálhattak, a padon ülhettek, vagy mindkettő, ami nekik megfelelt.

A résztvevőktől nyálmintát vettek mielőtt kimentek, és akkor is miután visszatértek. Ezzel tudták lemérni a stresszhormonok szintjét.

„Mindössze néhány korlátozást vezettünk be annak érdekében, hogy minimalizáljuk a stresszfaktort. Ilyen például, hogy ne sötétben legyenek kinn, aerob edzést ne végezzenek, kerüljék az internetezést, valamint hogy ne olvassanak vagy beszélgessenek közben.” - mondta dr. MaryCarol Hunter, a Michigan Egyetem docense, aki egyben a kutatás vezetője is.

A kutatók megfigyelték, hogy mindössze húsz perc természetben szerzett élmény elegendő ahhoz, hogy jelentősen csökkentsük a kortizolszintet. Még jobb, ha ez az idő húsz és harminc perc közé tolódik, mert akkor csökken a legnagyobb mértékben.

Az egészségügy számára is fontos ez az eredmény, hisz ezáltal az orvosok meg tudják mondani páciensüknek, hány perc szabadban töltött idő a leghatásosabb.

„Ez a kutatás elsőként ad értékes információt arról, hogy a természetben töltött idő, hogyan hat a stresszhormonjainkra a normál hétköznapi élet során. Egyszerűbbé teszi annak a mérését, hogy mi minősül megfelelő mennyiségű természet-élménynek. ” - mondta a kutatás vezetője.

Egyre nő az urbanizáció, sokkal több időt töltünk négy fal között, a munkahelyünkön és otthon is ülünk a számítógép előtt. Jó tudni, hogy létezik egy könnyen elérhető, költséghatékony megoldás, amivel sokkal jobban érezhetjük magunkat, és az egészségünkre is pozitív hatással van: csak ki kell sétálnunk a természetbe.

Forrás: 
treehugger.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Újra medve kóborol az országban

A Heves-Borsodi-dombság területéről már több bejelentést is kaptak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában is látták az állatot.

Zöld turmixot csak mértékkel!

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.

Csökkent a bioélelmiszerek áfája Romániában

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.