Back to top

Miért dorombolnak a macskák?

A macskák általában akkor dorombolnak, ha simogatjuk őket. Azonban a dorombolás nemcsak az elégedettség jele, hanem egy kommunikációs forma is, ami sokkal bonyolultabb, mint azt idáig sejtettük.

Azt hisszük, hogy tudjuk mit jelent, amikor a macskák dorombolnak. A jellegzetes reszelő mormogás, amit akkor hallat legtöbbször, amikor a gazdája az ölében simogatja, kétségtelenül az állat elégedettségének egyik leginkább felismerhető jele. Azonban ennél sokkal többet jelent, mint idáig gondoltuk.

Már arról is sok vita alakult ki, hogy a macskák hogyan adják ki ezt az egyedülálló hangot.

A jelenlegi kutatások alapján, úgy tűnik, hogy a hangokat a macskák gégéjében található izmok hozzák létre.

Ahogy az izmok mozognak, kitágítják és összehúzzák a hangrést, ennek hatására minden alkalommal amikor a macska be-vagy kilélegzik, a levegő megrezegteti a hangszalagokat, az eredmény pedig a dorombolás.

Annak ellenére, hogy a tudomány már rájött a macskák effajta hangadásának folyamatára, arra még mindig nincs döntő bizonyíték, hogy mi váltja ki náluk ezt a hatást. A kutatók azt gyanítják, hogy a titok nyitja egy idegi rezgéskeltő mélyen a macskák agyában. A kérdés az, hogy vajon ez az idegi rezgéskeltő csak akkor lép működésbe, ha a macska boldogok? Néha igen, néha viszont teljesen más hatás is kiválthatja ezt a hangot.

Marjan Debevere fotográfus, macska menhelyekről készít képeket Londonban, emellett négy macska boldog tulajdonosa. Debevere szerint az ember rendszerint csak akkor veszi észre, ha a cicája dorombol, amikor olyan helyen vakargatja a kedvencét, ahol különösen szereti, pedig a macskák akkor is dorombolnak, amikor nem vagyunk mellettük, a dorombolás mértéke pedig egyénenként változik.

"Minden macska más, van amelyik soha, más viszont állandóan dorombol. Több, mint 3000 macskát fotóztam idáig a menhelyeken és nem találkoztam két ugyan olyan példánnyal."

- mondta Marjan Debevere. Hozzátette, sok macska dorombol, miközben elalszik, de volt amelyik akkor is amikor haldoklott.

Gary Weitzman, állatorvos, a San Diego Humane Társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a dorombolás kapcsán számos kérdésre még nem találták meg a választ.

"Általában a dorombolás a macskák elégedettségét jelenti, azonban az idegességet, a félelmet és a stresszt is kifejezheti."

"A kutatók évtizedek óta azt találgatják, hogy a dorombolás vajon a kommunikáció egyik formáját képviseli-e. A 2000-es években az volt a feltételezésünk, hogy a dorombolásnak más célja is van. Elizabeth von Muggenthaler, Karen Overall, és mások munkájának köszönhetően, ma már többet tudunk a dorombolásról. Kiderült, hogy a dorombolásnak kommunikációs, nyugtató és gyógyító szerepe is van."- árulta el Gary Weitzman.

A macskák néhány napos korukban kezdenek el dorombolni, hogy az anyjuk könnyebben megtalálja őket az etetés idején.

Néhány macska felnőtt korában is dorombol, amikor enni kap. Néhány pedig akkor is hangosan dorombol, amikor új területet fedez fel, illetve, amikor megriad vagy stressz éri őt - például megkergeti egy kutya.

Egy feltevés szerint a dorombolás egy erőteljes gyógyító folyamat. Az elmélet alapja az, hogy a dorombolásból származó rezgések fizikailag fiatalító hatással bírnak a macskákra egyes stresszes események után. A 20 és 150 Hz közé eső rezgések frekvenciája elősegíti a csont növekedést, mivel a csontok a nyomás hatására keményednek.

"A dorombolás frekvencia tartománya megegyezik a humán terápiás gyógyászati kezeléseknél használt frekvenciával"- tette hozzá Gary Weitzman.

"A kutatások szerint a csontok a 25 és 50 Herz közé eső, míg a lágy szövetek a 100 Herz körüli frekvencia tartományú rezgésekre reagálnak."

Ezért is láthatjuk a macskákat nyilvánvaló elégedettséggel dorombolni, miközben szundikálnak. Ekkor valójában, egy természetes öngyógyító folyamaton esnek át. A macskák a szokásos viselkedésüket úgy alakították ki - ami a napi több órányi pihenést is magába foglalja - hogy elkerüljék a sérülést a túlterhelés révén. A dorombolás egy energia takarékos módja a csontok és a szövetek karbantartásának, miközben a macskák pihennek.

A dorombolás nem csak a macskákra van jótékony hatással. A cica simogatásról már régóta tudjuk, hogy stresszoldó hatású.

Annak az embernek, akinek macskája van, akár egyharmaddal csökkenthet a szélütés vagy a szívbetegségek kialakulásának kockázata, vagyis a dorombolás által kiadott frekvencia ránk emberekre is jó hatással van. Gary Weitzman hozzátette, hogy a dorombolás nemcsak fiziológiai, hanem pszichológiai szempontból is pozitív hatással van ránk, megnyugszunk tőle és örömöt okoz.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

A történelem leghíresebb középkori macska mancsnyoma

Egy macska sétált át egy 1445-ös, Dubrovnikban fellelt kéziraton, örök nyomot hagyva maga után. Az eset akár ma is megtörténhetne, de valószínű, hogy inkább egy laptop képernyőjén találkoznánk – a lemosható – bűnjelekkel. Úgy látszik, a macskamodor több száz év alatt sem változott.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

Zöld turmixot csak mértékkel!

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.

Csökkent a bioélelmiszerek áfája Romániában

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Hiperaktivitást okozhat a nyelvszínező cukorka

A szlovák hatóság – kereskedelmi ellenőrzés során – a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában. A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.