0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tanítványok kerestetnek: pénzt ad és mentorál a Bonitás

A mezőgazdasághoz, és társterületeihez kapcsolódó innovatív megoldásokat keres a Bonitás, amely kockázati tőkebefektetőként pénzt és szakmai segítséget adna az ilyen technológiákat fejlesztő cégeknek – mondta el lapunknak Kiss Gábor. A Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint minden hatékonyságot növelő innováció szóba jöhet, ami túl van már az ötlet fázisán.

Kisebbségi tulajdonrészért cserébe pénzt, tesztelési lehetőséget, szakmai mentorálást adnak, és elviszik a terméket akár a világpiacra is.

♦ Hogyan értékelődik fel, illetve változik meg a tudás ma a mezőgazdaságban? Azt gondolnánk, hogy a tudás mindig is az agrárium szerves része volt, de ma egyértelműen másként jelenik ez meg. Hogyan alakul át a tudás szerepe az agrártermelésben?

Tény, hogy nem az évszázados tapasztalat jelenti ma már a tudást a mezőgazdaságban, hanem az a szakmaiságra épülő, informatikai eszközökkel feldolgozott és értelmezett tudásanyag, amely az agrárium legmodernebb megoldásaiban jelen van. A fejlődés ugyanakkor egyenetlen ezen a téren, és a számos jó példa mellett azt kell mondanom, hogy van némi lemaradás az ágazatban. Addig hamar eljutott az agrárium, hogy az adatokat gyűjteni kell. Már évek óta olyan gépeket értékesítenek, amelyek a termeléshez, növényvédelemhez, öntözéshez, talajmunkákhoz, és számos más kérdéshez kapcsolódó tevékenységről sok-sok adatot gyűjtenek. De említhetjük például a meteorológiai adatok rögzítését és tárolását, amely még régebbre nyúlik vissza. A szenzoros adatérzékelés, a kinyert adatok rögzítése tehát már mindennapos, azonban ennek értő feldolgozása, az adatokból megalapozott következtetések levonása, és javaslatok megfogalmazása már másik feladat. Ez utóbbi az úgynevezett big data megoldások köré csoportosul, és be kell valljuk, hogy ebben le van némileg maradva az agrárium egésze, még ha vannak is jó példák.

♦ Az új tudásalapú megoldások mennyiben mások, mint a régi tudás?

A lényeg, hogy nem a régi tapasztalatokra alapozva hoznak döntéseket a gazdák, hiszen egy megváltozott világban, például a klímaváltozás közepette a régi megoldások gyakran már nem hoznak jó eredményt. A most kinyert adatokra lehetőség szerint minél naprakészebb döntéseket alapozni ugyanakkor nem lehet pusztán emberi értelemmel, hiszen tengernyi adatot kellene figyelembe venni. Ebben segítenek az informatikai megoldások.

♦ Vagyis a mezőgazdaság modernizálása informatikai feladat?

Az informatika szerepe megkerülhetetlen, de tévedés lenne azt hinni, hogy csupán programozási kérdésről van szó. Sőt, számos olyan agráriumnak szánt megoldás bukott már el azon, hogy a szakmaiság, az igazi tudás hiányzott belőle, és csupán informatikai kérdésnek, egyfajta programozási házi feladatnak tekintették azt a megalkotói. Az ilyenek nem működnek, és teljesen érthető is, hogy a termelőknek nincs bizalma a csak papíron működő megoldásokban. Látni kell ugyanakkor, hogy vannak olyan jó megoldások, amelyek az informatika és a szakmai tudás megfelelő ötvözetei. Sőt, több terület szakmaiságát egyesítik magukban, hiszen a világ, a mezőgazdaság is egyre inkább a különböző szakterületek együttműködésén alapszik.

♦ A termelőkre gyakran mondják, hogy konzervatív beállítottságúak. Mennyire van fogadókészség ma az ilyen gyökeresen új megoldásokra?

Ezekre a valóban használható, megalapozott megoldásokra, amelynek a szakmaiság és az informatika egyaránt szerves része, már van nyitottság a termelők részéről. Ez persze összekapcsolódik a generációváltással is. Érthető módon a fiatalabb gazdáknak nagyobb érzékük van az ilyesmihez, egy-egy jó, innovatív megoldás inkább őket érinti meg. Az is fontos, hogy az adott tevékenységben mennyi jövedelemszerzési lehetőség van. A szőlészet és borászat terén, ahol egy hektárra vetítve magas a megtermelt javak értéke, kifejezetten jól terjednek az ilyen innovatív megoldások. De tévedés lenne azt hinni, hogy csak ilyesmire korlátozódik a technológia terjedése. A precíziós megoldások, a big data, a digitalizáció jelen van a mezőgazdaság minden területén, az állattenyésztésben, a növénytermesztésben, számos tevékenységben. Korai lenne még azt mondani, hogy ezeken a területeken a mesterséges intelligenciát alkalmazzák, de már az adatgyűjtés, az okoseszközök egy korábban ismeretlen metódusú döntéshozatalt, és egy eleddig nem látott hatékonyságot eredményeznek. Nem véletlen, hogy a mindenhol tettenérhető bizalmatlanság, és szkepticizmus mellett az érdeklődés és a nyitottság is nagy. Egy átmeneti fázisban vagyunk ezen a téren.

♦ Milyen cégek és megoldások jelennek meg ebben a folyamatban?

Számos ilyen próbálkozás van, az egyelőre fejben létező ötletektől kezdve a már nagyon konkrét, és működő megoldásokig. Ez utóbbiakat keressük mi is. Azt látjuk ugyanis, hogy ezen innovációk kiteljesedésében, felemelésében lehet komoly szerepünk. Az ilyen megoldásoknak a fejlődéshez ugyanis többek közt pénz kell. Az üzleti életben a tőke érkezhet támogatás formájában, ebben a témakörben leginkább valamilyen innovációs, K+F támogatás jöhetne szóba. Csakhogy ez többnyire a kutatási fázist tudja pénzelni, jellemzően nem a már részben vagy egészben, de piacosítási fázist.

Aztán persze szóba jöhetne a hitel, de jellemzően azok a cégek, megoldások, amelyekről beszélünk, nem bankképesek. Általában nincs fedezetnek bevonható vagyontárgy, nincs évekre visszamenőleg kimutatható stabil árbevétel, vagyis a hitel sem járható út.

A legalkalmasabb eszköz ennek a fázisnak a támogatására, és így a megoldás felfuttatására a kockázati tőke bevonása. A megoldások ezen életszakaszában a kockázati tőkebefektető, mint amilyen a Bonitás is, egy már életképes innovációk, egy termék piacra vitelét tudja segíteni. Fontos tehát, hogy itt már nem ötletekről van szó, nem elképzeléseket szeretnénk finanszírozni. Olyan kidolgozott eljárásokat, megoldásokat, termékeket kívánunk segíteni a nagyobb piacok eljutásában, amelyek vagy már valamilyen szinten működnek, vagy nagyon közel vannak ahhoz, hogy élesben bevethetőek legyenek. Itt néhány hónapra gondolok. Az pedig kifejezett előny, ha már van a szóban forgó megoldásnak használója, vagyis a finanszírozható cégnek ügyfele is.

♦ Milyen innováció az, amire a Bonitásnál felkapják a fejüket a döntéshozók?

Olyan működő megoldásnak kell lennie, amely valós piaci igényt elégít ki. Javítja a hatékonyságot, költségeket csökkent, vagy hozamokat növel, és ez prezentálható is. Ezen felül bármilyen mezőgazdasági vagy feldolgozási tevékenységhez kapcsolódó innováció szóba jöhet. Tehát élelmiszeripari megoldások is. Az is előfordulhat, hogy annyira új területről van szó, hogy nincs is rá még akut igény, mert nem ismerik fel még a jelentőségét, de a lényeg, hogy valamit megoldjon, ami ma nincs megoldva.

♦ Mit tud tenni a Bonitás egy ilyen megoldás megsegítésére?

Először is pénzt tudunk adni a további piaci fejlődésre, az ügyfélkör kiszélesítésére, a következő szint vagy szintek meglépésére. Ezzel azonban nem merül ki a tevékenységünk, a pénz, amit adunk, ugyanis smart money, hiszen tudás is párosul hozzá. Egyfajta mentorálást tudunk biztosítani, ajtókat nyitunk ki, és szakmai segítséget is be tudunk vonni Magyarország legjobbjaitól. A Bonitás Zrt. a tulajdonos révén szoros szakmai kapcsolatban áll a KITE Zrt.-vel és a Bonafarm Zrt.-vel is. Ezen keresztül a gépesítés, a mezőgazdaság számos területe, így a gabonatermesztés, a sertéstartás, a borászat, és más alágazatok, valamint az élelmiszeripar is közel áll hozzánk. Ezekről a területekről egészen kiváló szakembereket tudunk bevonni a szóban forgó megoldás véleményezésére és segítésére. A Bonafarm telepein teszteket is végezhetünk, ki is próbálhatjuk a megoldásokat. Vagyis nem csak pénzt adunk, hanem nagyon komoly szakmai segítséget is tudunk nyújtani.

♦ Itt lényegében az említett cégek számára kutatják fel a jövő technológiáit, vagy ennél azért többről van szó?

Nem arról van szó, hogy a KITE vagy a Bonafarm számára keresünk új megoldásokat, bár ha ilyenre akadunk, természetesen ezek a cégek is szívesen alkalmazzák majd a jó innovációkat. A célunk ugyanakkor az, hogy a termékeket eljuttassuk odáig, hogy kiléphessenek szélesebb piacokra, minimum regionális, vagy akár világszinten eladhatóak legyenek. A fejlesztésben, a piacra jutásban tudunk segíteni.

♦ Mit kér cserébe a Bonitás?

A kockázati tőkebefektető a finanszírozásért cserébe üzletrészt kap a mentorált vállalkozásban, általában 20-40 százalékban. Ez azonban változó, és mindig egyedi alku tárgya. Ezért viszont egy jó, és jelentős felfutás előtt álló innovatív megoldást viszünk ki szélesebb piacokra. (x)

Forrás: Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.