Back to top

Egy hasznos trükk, amivel meghatározhatjuk a tojás frissességét

Ugrásszerűen megnőtt az indokolatlanul kidobott tojások száma. Fontos tudni, hogy a rájuk nyomtatott szavatossági idő nem azt jelenti, hogy onnantól már nem fogyaszthatóak, csak azt, hogy már nem annyira frissek. Egy nagyon egyszerű teszttel gyorsan kideríthető, meddig ehetőek a tojások.

A tojásfogyasztás egyre népszerűbb. Aki lemond a húsról, szívesen választja fehérjeforrásként. Ez magával hozta, sajnos, hogy a kidobott tojások száma is nőtt. Egy friss angliai kimutatás alapján többet dobunk ki, mint bármikor a megelőző években.

A Too Good To Go ételpazarlás ellen küzdő alkalmazás szerint csak az Egyesült Királyságban 720 millió tojást dobtak ki 2018-ban, ami hatalmas növekedés a tíz évvel korábbi, 2008-ban kidobott 241 millió darabbal összehasonlítva. Ez azért történhetett meg, mert az emberek azt gondolják, a tojások a rájuk nyomtatott lejárati időn túl már nem fogyaszthatóak.

A szavatossági időt a gyártók nagy óvatossággal határozzák meg, hogy véletlenül se kerüljenek bajba egy elromlott élelmiszer miatt. Ez a tojásokra is vonatkozik. A rájuk nyomtatott időn túl még 2-3 hétig biztosan jók és felhasználhatóak. Akár van rajtuk szavatossági idő akár nincs, a frissességüket meg tudjuk határozni egy egyszerű és gyors trükkel, a vizes teszttel, anélkül hogy fel kéne ütni a tojásokat.

Vizes teszt

Mindössze egy pohár vagy tál hideg vízre lesz szükségünk. Tegyük a tojást a vízbe. Ha elfekszik a pohár vagy tál alján, még jó és friss. Ha csak érinti az alját, de nem fekszik el vízszintesen, akkor ideje minél előbb felhasználni. Amennyiben felúszik a víz tetejére és ott lebeg, ne fogyasszuk el, megromlott.

Ez azzal magyarázható, hogy a tojásokban van egy kis légbuborék, ami annál nagyobb, minél régebbi a tojás.

Íme egy szemléltető videó:

The #GoodEggChallenge with Too Good To Go

A tojásokat persze felüthetjük, és a szagból kiderül, hogy romlottak vagy sem. Érdemes is mindig megszagolni őket a biztonság kedvéért. Viszont a vizes teszt előnye, hogy a tojások frissességére is utal, anélkül, hogy fel kéne törnünk őket.

Ha azt látjuk, hogy már nem túl frissek, használjuk el a tojásokat mielőbb. Az sem gond, ha sok van. A húsvét is közeleg, jó alkalom a nagyobb mennyiség megfőzéséhez, de készíthetünk belőlük omlettet, töltött tojást, quiche-t, tojássalátát, piskótát vagy madártejet is.

 

Forrás: 
treehugger.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.