A tojásfogyasztás egyre népszerűbb. Aki lemond a húsról, szívesen választja fehérjeforrásként. Ez magával hozta, sajnos, hogy a kidobott tojások száma is nőtt. Egy friss angliai kimutatás alapján többet dobunk ki, mint bármikor a megelőző években.
A szavatossági időt a gyártók nagy óvatossággal határozzák meg, hogy véletlenül se kerüljenek bajba egy elromlott élelmiszer miatt. Ez a tojásokra is vonatkozik. A rájuk nyomtatott időn túl még 2-3 hétig biztosan jók és felhasználhatóak. Akár van rajtuk szavatossági idő akár nincs, a frissességüket meg tudjuk határozni egy egyszerű és gyors trükkel, a vizes teszttel, anélkül hogy fel kéne ütni a tojásokat.
Vizes teszt
Mindössze egy pohár vagy tál hideg vízre lesz szükségünk. Tegyük a tojást a vízbe. Ha elfekszik a pohár vagy tál alján, még jó és friss. Ha csak érinti az alját, de nem fekszik el vízszintesen, akkor ideje minél előbb felhasználni. Amennyiben felúszik a víz tetejére és ott lebeg, ne fogyasszuk el, megromlott.
Íme egy szemléltető videó:
youtube://v/LK4_HXrE_qE
A tojásokat persze felüthetjük, és a szagból kiderül, hogy romlottak vagy sem. Érdemes is mindig megszagolni őket a biztonság kedvéért. Viszont a vizes teszt előnye, hogy a tojások frissességére is utal, anélkül, hogy fel kéne törnünk őket.
Ha azt látjuk, hogy már nem túl frissek, használjuk el a tojásokat mielőbb. Az sem gond, ha sok van. A húsvét is közeleg, jó alkalom a nagyobb mennyiség megfőzéséhez, de készíthetünk belőlük omlettet, töltött tojást, quiche-t, tojássalátát, piskótát vagy madártejet is.