0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kamara is támogatja a NAK-Magosz aláírásgyűjtését

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírásgyűjtését, amelynek keretében már 165 ezer aláírás gyűlt össze az európai uniós agrárforrások szintjének megőrzése érdekében - jelentették be a kamarák elnökei kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte: a májusi választások után egy új Európai Parlament fogja megkezdeni működését, és ha a parlamentben a bevándorláspárti erők kerülnek többségbe, akkor arra számíthatunk, hogy kevesebb fejlesztési forrás jut a felzárkózó országoknak. Ha ez, a számunkra kedvezőtlen forgatókönyv valósul meg, akkor fel kell készülnünk arra, hogy a migránsok befogadása teljes polgárjogot fog nyerni, „alanyi jogon fognak juttatásokat osztogatni, költséges és eredménytelen programokat fognak indítani”, ezeket a forrásokat pedig valahonnan biztosítani kell, más céloktól kell pénzeket elvonni. Magyarországot a közös agrárpolitika (KAP) érinti, és az Európai Bizottság javaslata alapján 2020 után érdemben csökkennének ezen támogatások, és kirajzolódik az az összefüggés, hogy míg az egyik politika pénzügyi mozgástere csökken, addig egy újonnan létrehozott politikának forrásokat biztosítanak.

A migrációs kérdés társadalmi és demográfiai probléma, ezért szakmai és etikai hiba a közös agrárpolitikából finanszírozni – vélekedett Győrffy Balázs. A KAP forrásait a gazdák és az agrárgazdaság kell, hogy megkapják.

A magyar agrárium az egyik leggyorsabban fejlődő az EU-n belül, az elmúlt 8 évben rendre a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaság között volt, és ennek nemcsak az agrárium, hanem az egész társadalom haszonélvezője.

Nőtt a foglalkoztatás, érdemben nőttek a beruházások és a lakosságot kiváló minőségű élelmiszerrel látja el az ágazat: tavaly történt meg először, hogy a fogyasztói kosáron belül nőtt a magyar előállítású élelmiszerek aránya. „Ez egy nagyon komoly trendforduló reményeink szerint, és jól mutatja, hogy az ágazat pozitív pályán van” – hangsúlyozta az elnök. Győrffy Balázs ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szűkösebb források következtében ez a fejlődés biztosan megtorpanna, visszavetné a versenyképességet és a beruházásokat, és a fogyasztói árak növekedésével járna, vagy olcsóbb importtermékek fognak beáramlani az EU egészébe. Az élelmiszerbiztonság, az állatjólét, és a környezetvédelmi szabályozások tekintetében nagy különbségek vannak az EU és a világ többi része között.

A KAP-ról a májusban megválasztott új EP dönt, ezért most kell hallatni a hangunkat, ezért is indították az aláírásgyűjtést a Magosz-szal közösen. Az aláíróívek online, a falugazdászoknál, illetve a NAK megyei igazgatóságain is elérhetők, május 3-ig lehet aláírni. Megköszönte az MKIK támogatását, „mert ez nem az agrárium belső ügye, összenemzeti érdek ebben közösen fellépni”.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte, hogy az európai uniós tagság az előnyök és lemondások egyvelege. Az előnyökben kiemelt szerepet jelentenek például a közös piac, valamint az unió nyújtotta támogatások, amelyeken belül kiemelt jelentősége van az agrártámogatásoknak, hiszen alapvetően alanyi jogon jár és az unió valamennyi tagországát érinti. Azzal, hogy a mostani tervezetben megjelent az a gondolat, hogy csökkentsék az agráriumra fordítandó kiadásokat, az mindenkit érint, nemcsak az agrárvállalkozásokat, a kistermelőket, hanem közvetve érinti a teljes magyar társadalmat, a felzárkózó országokat, és azokat, ahol az agrárium kiemelt jelentőséggel bír.

Az MKIK is fontosnak tartja odaállni az agrárkamara aláírásgyűjtő kezdeményezése mellé.

Az unió az érdekérvényesítés olyan platformja, ahol az együttműködésnek fontos szerepe van. Kérni fogják tagságukat, vállalkozásukat, területi kamarákat, hogy támogassák a petíciót. Beszéde után Parragh László a sajtó képviselői előtt maga is aláírta az oniline petíciót.

Kérdésre válaszolva Győrffy Balázs elmondta, hogy az aláírásgyűjtés kezdete óta intenzív másfél hónapon vannak túl, eddig 165 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Az Európai Bizottságtól már kaptak egy levelet is, amely az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket és reakciókat tartalmazta, a bizottság tehát már most figyelemmel kíséri a fejleményeket. Miután május 3-án lezárul a gyűjtés, a megfelelő fórumokon felhívják majd erre a bizottság figyelmét. Hozzátette: szinte minden országban igyekszik kifejteni álláspontját az agrártársadalom a források tervezett csökkentésével kapcsolatban. A támogatások visszavágása hektáronként akár 15 ezer forint mínuszt jelenthet a gazdáknak. Parragh László hozzátette: a Brexit abszolút értékben csökkenti a források halmazát, hiszen Nagy-Britannia nettó befizető, illetve sok olyan hang is van, amely a felzárkózó országoknak juttatott források csökkentésére irányul.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu