Back to top

A kamara is támogatja a NAK-Magosz aláírásgyűjtését

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírásgyűjtését, amelynek keretében már 165 ezer aláírás gyűlt össze az európai uniós agrárforrások szintjének megőrzése érdekében - jelentették be a kamarák elnökei kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte: a májusi választások után egy új Európai Parlament fogja megkezdeni működését, és ha a parlamentben a bevándorláspárti erők kerülnek többségbe, akkor arra számíthatunk, hogy kevesebb fejlesztési forrás jut a felzárkózó országoknak. Ha ez, a számunkra kedvezőtlen forgatókönyv valósul meg, akkor fel kell készülnünk arra, hogy a migránsok befogadása teljes polgárjogot fog nyerni, „alanyi jogon fognak juttatásokat osztogatni, költséges és eredménytelen programokat fognak indítani”, ezeket a forrásokat pedig valahonnan biztosítani kell, más céloktól kell pénzeket elvonni. Magyarországot a közös agrárpolitika (KAP) érinti, és az Európai Bizottság javaslata alapján 2020 után érdemben csökkennének ezen támogatások, és kirajzolódik az az összefüggés, hogy míg az egyik politika pénzügyi mozgástere csökken, addig egy újonnan létrehozott politikának forrásokat biztosítanak.

Az MKIK is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez

A migrációs kérdés társadalmi és demográfiai probléma, ezért szakmai és etikai hiba a közös agrárpolitikából finanszírozni - vélekedett Győrffy Balázs. A KAP forrásait a gazdák és az agrárgazdaság kell, hogy megkapják.

A magyar agrárium az egyik leggyorsabban fejlődő az EU-n belül, az elmúlt 8 évben rendre a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaság között volt, és ennek nemcsak az agrárium, hanem az egész társadalom haszonélvezője.

Nőtt a foglalkoztatás, érdemben nőttek a beruházások és a lakosságot kiváló minőségű élelmiszerrel látja el az ágazat: tavaly történt meg először, hogy a fogyasztói kosáron belül nőtt a magyar előállítású élelmiszerek aránya. „Ez egy nagyon komoly trendforduló reményeink szerint, és jól mutatja, hogy az ágazat pozitív pályán van" - hangsúlyozta az elnök. Győrffy Balázs ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szűkösebb források következtében ez a fejlődés biztosan megtorpanna, visszavetné a versenyképességet és a beruházásokat, és a fogyasztói árak növekedésével járna, vagy olcsóbb importtermékek fognak beáramlani az EU egészébe. Az élelmiszerbiztonság, az állatjólét, és a környezetvédelmi szabályozások tekintetében nagy különbségek vannak az EU és a világ többi része között.

A KAP-ról a májusban megválasztott új EP dönt, ezért most kell hallatni a hangunkat, ezért is indították az aláírásgyűjtést a Magosz-szal közösen. Az aláíróívek online, a falugazdászoknál, illetve a NAK megyei igazgatóságain is elérhetők, május 3-ig lehet aláírni. Megköszönte az MKIK támogatását, "mert ez nem az agrárium belső ügye, összenemzeti érdek ebben közösen fellépni".

Győrffy Balázs és Parragh László

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte, hogy az európai uniós tagság az előnyök és lemondások egyvelege. Az előnyökben kiemelt szerepet jelentenek például a közös piac, valamint az unió nyújtotta támogatások, amelyeken belül kiemelt jelentősége van az agrártámogatásoknak, hiszen alapvetően alanyi jogon jár és az unió valamennyi tagországát érinti. Azzal, hogy a mostani tervezetben megjelent az a gondolat, hogy csökkentsék az agráriumra fordítandó kiadásokat, az mindenkit érint, nemcsak az agrárvállalkozásokat, a kistermelőket, hanem közvetve érinti a teljes magyar társadalmat, a felzárkózó országokat, és azokat, ahol az agrárium kiemelt jelentőséggel bír.

Az MKIK is fontosnak tartja odaállni az agrárkamara aláírásgyűjtő kezdeményezése mellé.

Az unió az érdekérvényesítés olyan platformja, ahol az együttműködésnek fontos szerepe van. Kérni fogják tagságukat, vállalkozásukat, területi kamarákat, hogy támogassák a petíciót. Beszéde után Parragh László a sajtó képviselői előtt maga is aláírta az oniline petíciót.

Kérdésre válaszolva Győrffy Balázs elmondta, hogy az aláírásgyűjtés kezdete óta intenzív másfél hónapon vannak túl, eddig 165 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Az Európai Bizottságtól már kaptak egy levelet is, amely az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket és reakciókat tartalmazta, a bizottság tehát már most figyelemmel kíséri a fejleményeket. Miután május 3-án lezárul a gyűjtés, a megfelelő fórumokon felhívják majd erre a bizottság figyelmét. Hozzátette: szinte minden országban igyekszik kifejteni álláspontját az agrártársadalom a források tervezett csökkentésével kapcsolatban. A támogatások visszavágása hektáronként akár 15 ezer forint mínuszt jelenthet a gazdáknak. Parragh László hozzátette: a Brexit abszolút értékben csökkenti a források halmazát, hiszen Nagy-Britannia nettó befizető, illetve sok olyan hang is van, amely a felzárkózó országoknak juttatott források csökkentésére irányul.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A következő évtizedek sikerágazatát építik

30 éves jubileumi küldöttgyűlését rendezte meg a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Az ünnepi rendezvény díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, fejet hajt az ágazatban tevékenykedők elmúlt 3 évtizedben véghezvitt teljesítménye előtt.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Középpontban a víztakarékos gazdálkodás - Országjáró körút indult

„Szárazság idején is eredményesen" címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közös konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás - közölte a NAIK a Magyar Mezőgazdasággal.

Új KAP: ambiciózus költségvetés és egyszerű szabályok kellenek

Három dologra van szükség ahhoz, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és az európai gazdák igényeit szolgálja: kellően ambiciózus költségvetésre, helyes szakpolitikai döntésekre és gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályokra - mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 14-i ülésén, Brüsszelben.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. Idén összesen 39 kukorica hibridet tesztelnek a szakemberek.