Back to top

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Győrffy Balázs:
Fotó: Rimóczi Irén
Az eddigi jól működő gyakorlat szerint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeknek (OSZ TV), valamint a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeknek (SZ KTV) egy-egy egy intézmény adott otthont. A NAK azonban régóta tervezte, hogy jó lenne ezeket a versenyeket a szakmák népszerűsítésére is felhasználni, és ez most megvalósult, mondta Győrffy Balázs elnök. Az ingyenesen látogatható Agrár Szakma Sztár Fesztiválon ugyanis a megmérettetések mellett arra is lehetőség nyílik, hogy az általános iskolai tanulók és más érdeklődők is belelássanak a szakmai sajátosságok részleteibe. Jó alkalom, hogy bemutassák a fiataloknak, hogy az agráriumban folyamatosak a fejlesztések, az agrárszakmák nem letűnőfélben lévő hivatások, izgalmas, ígéretes életpályát kínálnak. Az elnök örvendetesnek nevezte, hogy az állami szféra mellett 53 cég és egyéni vállalkozó is felsorakozott a szakmai verseny és fesztivál támogatói közt.

A 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében kilenc, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében tizenegy szakképesítésben mérik össze tudásukat, kreativitásukat, kitartásukat a tanulók, emlékeztetett Győrffy Balázs. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntőket, illetve azok első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van.

A Hungexpo területén a 20 agrár szakképesítés közül az élelmiszeripari analitikus technikus, az élelmiszeripari technikus, a földmérő, földügyi és térinformatikai technikus, a parképítő és fenntartó technikus, az édesipari termékgyártó, a húsipari termékgyártó, a pék, valamint virágkötő szakmákban versenyeztek a legjobbak.

Farkas Sándor:
Fotó: Rimóczi Irén
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerint a verseny lényege, hogy fölébressze a résztvevőkben szunnyadó energiát, rávilágít az erősségeikre, és azokra a jellemzőkre, amiken javítani kell. Az önfejlesztő szándékon túl pedig a szemlélőknek is világos üzenetet hordoz, nevezetesen, hogy szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban.

A rendezvény fontos mondanivalója az is, hogy az ágazatban nemzedékváltásra van szükség. A magyar mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság, a fesztivál őket próbálja elérni, ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát, és esélyt ad arra is, hogy a versenyzők bizonyítsák rátermettségüket.

Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak. Ezzel az Agrárminisztérium a teljes szakképzési rendszer közel 7 százalékát fedi le, és az erős mezőgazdasággal rendelkező országok képzési szerkezetéhez hasonlóan szükségesnek tartják, hogy a tárca által alapított, és fenntartásában lévő köznevelési intézmények továbbra is annak fenntartásában maradjanak. A miniszterhelyettes szerint korszerű intézményi háttérre van szükség, duális képzésre, iskolák által működtetett tangazdaságokra, s az állam által fenntartott központi gyakorló gazdaságokra kell építeni. A tárca is érzékeli az automatizáció és digitalizáció térfoglalási igényét, és erre a Digitális Agrár Stratégiában megfogalmazott követelményekkel kíván választ adni.

Az intézményeket is fel kell készíteni arra, hogy a 21. század tehát a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Pölöskei Gáborné:
Fotó: Rimóczi Irén
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint jó szakemberekre van szükség, minőségi munkahelyekre, és színvonalas oktatásra is. A szakmai tanulmányi versenyek ezt a célt szolgálják, népszerűsítik a szakképzést, a szakmákat, így pályaorientációs események is egyben. Vissza kell állítani a szakma presztízsét, vonzóvá kell tenni a pályaválasztók előtt.

A digitális ismeretek igénye egyre nagyobb az agráriumban is, a gazdaság, a technológia, a munkaerőpiac gyors változása újabb kihívás elé állítja az ágazatot. A szakképzés 4.0 stratégia ezekre a kihívásokra adhat választ, amelyek elkészítésében a piaci szereplők is részt vettek.

Az a cél, hogy minél több vállalkozás kapcsolódjon a képzéshez.

A piaci igényeknek megfelelő képzésekre van szükség, a tartalom megújítása mellett erősíteni kell gyakorlati oktatást középiskolai oktatásban is, hogy a végzés után minél előtt megalapozzák egzisztenciájukat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a képzéseket a gazdaság igényei szerint kell alakítani, akár szakképzésről, felnőttképzésről vagy felsőoktatásról van szó. 

A húsz szakmából nyolcnak a legjobbjai mérettetik meg magukat
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.