Back to top

Nagyon megugrottak a sertésárak

Négy héttel ezelőtt jelentős felvásárlási áremelkedés indult a vágósertés-piacon. A 11. héten a kilogrammonkénti átlagár még 347,10 Ft volt, ami a 12. héten 2 Ft-tal, a 13. héten 17,50 Ft-tal, a 14. héten pedig példátlanul magasan, 28,40 Ft-tal, 395 Ft-ra drágult. Négy hét alatt ez közel 50 forintos árnövekedés! Természetesen mindezt persze nagy örömmel nyugtázzák a termelők.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a 14. héten a hazai termelésből származó vágósertések élőtömegre vetített termelői átlagára 62128 egyed tekintetében 395,10 Ft volt, ami kilónként 25,90 Ft-tal meghaladta a tavalyit, és 28,40 Ft-tal felülmúlta az egy héttel korábbi vételárat.

Ezen a héten a hasított, meleg súlyra vetített átlagár 59585 db S/EUROP minősítésű vágósertés esetében, minőségtől függően 501 Ft/kg és 415 Ft/kg között mozgott, amire az elmúlt időszakban nem volt példa. A legjobb három minőségi kategóriába sorolt alapanyag megoszlása az alábbiak szerint alakult: S minőség: 42%, E minőség: 50,8%, U minőség: 6,5 %, összesen 99,3%. Egy hét alatt 1712 darabbal több volt a feldolgozók által átvett vágósertések száma, ennek okán 12395 egyeddel túlszárnyalta a 2018. évi kereskedést.

Az E minőségű vágósertés hasított hideg súlyra, kilogrammra vetített termelői átlagárai az Európai Unióban ( illetve ezen belül Magyarországon) az alábbiak szerint alakultak: 4. hét: 427 Ft (Magyarországon 453 Ft), 5. hét: 425 Ft (450 Ft), 6. hét: 428 Ft (445 Ft), 7. hét: 432 Ft (456 Ft), 8. hét: 433 Ft (449 Ft), 9. hét: 435 Ft (452 Ft), 10. hét: 435 Ft (449 Ft), 11. hét: 439 Ft (452 Ft), 12. hét: 450 Ft (455 Ft), 13. hét: 478 Ft (477 Ft).

A megfigyelt tíz hét alatt kezdetben mérsékelten, majd ugrásszerűen erősödtek az árak. A 13. héten az uniós ár 478 Ft-on, a hazai pedig meglepetésszerűen, ennél 1 forinttal alacsonyabb árszinten, 477 Ft-on zárt, jóllehet tíz hét alatt az unióban így is kilogrammonként 51 Ft-tal, illetve hazánkban 24 Ft-tal emelkedtek az árak. Ekkorra az árelőnyünk a közösségi és a tavalyi átlaggal szemben ugyan megszűnt, ennek dacára a tagállamok rangsorában Lengyelországgal karöltve a 9. helyezést értük el.

A 13. héten a legmagasabb vételár Finnországban (527 Ft/kg), Svédországban (520 Ft/kg), Bulgáriában (517 Ft/kg), Cipruson (512 Ft/kg), Németországban (510 Ft/kg), valamint Portugáliában (507 Ft/kg) alakult ki. A legalacsonyabb árakat Belgiumban (391 Ft/kg), Romániában (415 Ft/kg), Hollandiában és Litvániában (439 Ft/kg), Dániában (441 Ft/kg), továbbá Franciaországban (446 Ft/kg) jegyezték. (Euró/Forint átszámítás, az MNB hivatalos közép-árfolyamon). Egy év alatt legjobban, 12,8 százalékkal Bulgáriában erősödtek, míg leginkább, 17,9 százalékkal Cipruson gyengültek az árak. A 13. héten a hasított súlyra vetített árkülönbség kilónként csupán 136 Ft volt.

Forrás: 
AKI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.