Back to top

Száraz hideg volt kora tavasszal

Az idei tavaszi fagyok nem vertek nagy hullámokat a sajtóban, pedig az alföldi kajszisokat és a szatymazi őszibarackosokat érzékenyen érintette a márciusi visszatérő lehűlés. Egyelőre csak óvatos becslésekre szorítkoznak az érintettek, pontos számokat májusban lehet majd mondani. Fajtánként nagy a különbség, ami az őszibaracknál piaci zavarokhoz vezethet.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet ceglédi állomásán évtizedek óta végeznek rügyvizsgálatokat a fajtagyűjteményben lévő kajszifajták érzékenységének megállapítására, az eredményeket a saját nemesítésben is felhasználják. Tavasszal több alkalommal 100-100 rügy alapján tudják megadni a fagykár százalékos mértékét.

Mendel Ákos és Pászti Edina az idén először február 14-én gyűjtött rügyeket, amikor éppen megindult a fák nedvkeringése. Ezzel a korai vizsgálattal a téli fagykárt akarták fölmérni. December és január folyamán is volt több nap, amikor mínusz 13 °C-ig süllyedt a hőmérséklet, ám ezek a hidegek nem voltak tartósak.

Tényleges fagykárt (10% fölötti rügypusztulást) csak néhány esetben tapasztaltak. Ezek az Ananászkajszi, a Goldrich, a Tomcot, a Veecot fajták voltak,

valamint néhány ceglédi hibrid. Kiemelkedő volt a Tomcot rügypusztulása a maga 51 százalékával.

A termő és a szirom is károsodott
Fotó: Mendel Ákos
Második alkalommal március 6-án vettek mintát ugyanazokról a fákról, mint először, akkor már duzzadtak voltak a virágrügyek. Ebben az időpontban a február 24-i mínusz 8 °C-os fagy hatását is értékelni lehetett. Mint kiderült, semmi nem változott az előző vizsgálathoz képest, csak a Tomcot esetében volt számottevő fagykár.

Semmilyen kárt nem szenvedett a Mandulakajszi, a Harcot, a Bukurija, a Gönci 83, majd ezeket követte a H-I 10/16, a H-II 45/45, a Bergeron, a Roxana.

Cegléden az idén március 17-28. közé esett a kajszi virágzása, néha erősebb széllel, de jó méhjárással. Az addigi jó termés reményét azonban kioltotta két hideg hajnal, március 21-én és 28-án, mínusz 4 és 5 °C-os faggyal. A fák alsó részein a legtöbb virág elpusztult, a felsőbb régió részleges fagykárt szenvedett. Ennek következtében 30 százalékos termésre számítanak Cegléden. Azok a fajták viselik jobban a tavaszi fagyokat, amelyek virágzása elhúzódik, valamint azok, amelyek vesszőn vagy vesszőn is teremnek.

Az éves vesszőkön általában kevésbé károsodnak a virágok
Fotó: Mendel Ákos
A virágzás menete és a fagy mértéke nagyon eltérő volt az országban, így a tavasz megítélése is változatos. Helyenként, főleg a délalföldi megyék gyorsan melegedő homoktalajain teljes virágpusztulást tapasztaltak a gazdák. A magasabban fekvő területek az idén is jobb termőtájnak mutatkoznak ebből a szempontból.

Korábban érkezett az első komoly tavaszi lehűlés a szatymazi őszibarack-termőtájra: március 13-án mínusz 9 °C-ot mértek, de senki nem aggódott, mert az őszibarack fejlettségi állapota még nagyobb hideget is elviselt volna. Később derült ki, hogy a száraz hideg mégis károsította a rügyeket, fajtától függően eltérő mértékben.

Gyuris Mihály szerint

a szatymazi körzetben 10-50 százalékos termésre lehet számítani, és még mindig veszélyes lehet egy újabb lehűlés.

Az apró gyümölcskezdemények még érzékenyebbek a hidegre, mint a virágok, mínusz 1-2 °C is kárt tehet bennük. Egyelőre várakozó állásponton vannak tehát a termesztők, pontos képet úgyis csak május 20-25. körül, a gyümölcsritkítás idején lehet kialakítani.

Nagyon fajtafüggő a károsodás, úgyhogy inkább piaci gondoktól tartanak. Nem mernek nyitni az áruházláncok felé, mert ha éppen akkor akarnak akciót kezdeni, amikor nincsen érett barack, és a termesztők nem tudnak szállítani, kötbért kell fizetniük. Lesznek olyan hetek, amikor nincs magyar őszibarack, máskor meg az egyszerre beérő termés és a folyamatos import nyomja a piacot, véli a szakember.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

A kertészeteknek is jól jött a csapadék

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét - ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Elfagyott a szőlő a Mosel mentén

Május első hétvégéjén erősen fagyott a Mosel, a Saar és a Ruwer folyókat övező borvidékeken, egyes termesztőknél akár százszázalékos is lehet a kiesés – számolt be róla a topagrar.com.

A kukorica vitalitási teszt módjai

Közép-Európa néhány északabbra fekvő térségében május elején a hőmérséklet -4 C fok alá süllyedt. A gazdák a közösségi oldalakon cserélnek képet a különböző mértékben károsodott kukoricájukról. Egymást kérdezik, hogy ilyen esetben a kukorica képes-e regenerálódni?

Nosztalgikus élményeket elevenítettek fel a modern traktorok

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok gépek iránt érdeklődő látogatói is elégedettek lehettek: a kiállításon számos újdonságot sorakoztattak fel a gyártók és forgalmazók, köztük olyan modelleket is, amelyek sokakban idéztek fel szép emlékeket.