Back to top

Száraz hideg volt kora tavasszal

Az idei tavaszi fagyok nem vertek nagy hullámokat a sajtóban, pedig az alföldi kajszisokat és a szatymazi őszibarackosokat érzékenyen érintette a márciusi visszatérő lehűlés. Egyelőre csak óvatos becslésekre szorítkoznak az érintettek, pontos számokat májusban lehet majd mondani. Fajtánként nagy a különbség, ami az őszibaracknál piaci zavarokhoz vezethet.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet ceglédi állomásán évtizedek óta végeznek rügyvizsgálatokat a fajtagyűjteményben lévő kajszifajták érzékenységének megállapítására, az eredményeket a saját nemesítésben is felhasználják. Tavasszal több alkalommal 100-100 rügy alapján tudják megadni a fagykár százalékos mértékét.

Mendel Ákos és Pászti Edina az idén először február 14-én gyűjtött rügyeket, amikor éppen megindult a fák nedvkeringése. Ezzel a korai vizsgálattal a téli fagykárt akarták fölmérni. December és január folyamán is volt több nap, amikor mínusz 13 °C-ig süllyedt a hőmérséklet, ám ezek a hidegek nem voltak tartósak.

Tényleges fagykárt (10% fölötti rügypusztulást) csak néhány esetben tapasztaltak. Ezek az Ananászkajszi, a Goldrich, a Tomcot, a Veecot fajták voltak,

valamint néhány ceglédi hibrid. Kiemelkedő volt a Tomcot rügypusztulása a maga 51 százalékával.

A termő és a szirom is károsodott
Fotó: Mendel Ákos
Második alkalommal március 6-án vettek mintát ugyanazokról a fákról, mint először, akkor már duzzadtak voltak a virágrügyek. Ebben az időpontban a február 24-i mínusz 8 °C-os fagy hatását is értékelni lehetett. Mint kiderült, semmi nem változott az előző vizsgálathoz képest, csak a Tomcot esetében volt számottevő fagykár.

Semmilyen kárt nem szenvedett a Mandulakajszi, a Harcot, a Bukurija, a Gönci 83, majd ezeket követte a H-I 10/16, a H-II 45/45, a Bergeron, a Roxana.

Cegléden az idén március 17-28. közé esett a kajszi virágzása, néha erősebb széllel, de jó méhjárással. Az addigi jó termés reményét azonban kioltotta két hideg hajnal, március 21-én és 28-án, mínusz 4 és 5 °C-os faggyal. A fák alsó részein a legtöbb virág elpusztult, a felsőbb régió részleges fagykárt szenvedett. Ennek következtében 30 százalékos termésre számítanak Cegléden. Azok a fajták viselik jobban a tavaszi fagyokat, amelyek virágzása elhúzódik, valamint azok, amelyek vesszőn vagy vesszőn is teremnek.

Az éves vesszőkön általában kevésbé károsodnak a virágok
Fotó: Mendel Ákos
A virágzás menete és a fagy mértéke nagyon eltérő volt az országban, így a tavasz megítélése is változatos. Helyenként, főleg a délalföldi megyék gyorsan melegedő homoktalajain teljes virágpusztulást tapasztaltak a gazdák. A magasabban fekvő területek az idén is jobb termőtájnak mutatkoznak ebből a szempontból.

Korábban érkezett az első komoly tavaszi lehűlés a szatymazi őszibarack-termőtájra: március 13-án mínusz 9 °C-ot mértek, de senki nem aggódott, mert az őszibarack fejlettségi állapota még nagyobb hideget is elviselt volna. Később derült ki, hogy a száraz hideg mégis károsította a rügyeket, fajtától függően eltérő mértékben.

Gyuris Mihály szerint

a szatymazi körzetben 10-50 százalékos termésre lehet számítani, és még mindig veszélyes lehet egy újabb lehűlés.

Az apró gyümölcskezdemények még érzékenyebbek a hidegre, mint a virágok, mínusz 1-2 °C is kárt tehet bennük. Egyelőre várakozó állásponton vannak tehát a termesztők, pontos képet úgyis csak május 20-25. körül, a gyümölcsritkítás idején lehet kialakítani.

Nagyon fajtafüggő a károsodás, úgyhogy inkább piaci gondoktól tartanak. Nem mernek nyitni az áruházláncok felé, mert ha éppen akkor akarnak akciót kezdeni, amikor nincsen érett barack, és a termesztők nem tudnak szállítani, kötbért kell fizetniük. Lesznek olyan hetek, amikor nincs magyar őszibarack, máskor meg az egyszerre beérő termés és a folyamatos import nyomja a piacot, véli a szakember.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

A kertészeteknek is jól jött a csapadék

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét - ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.