0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

Idén korábban, már április közepétől üzemel a továbbfejlesztett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer, így a – tapasztalatok szerint – május előtt érkező jégesők alkalmával is segít a kármérséklésben.

Az országos jégkármérséklő-rendszer már az üzemelésének első évében, 2018-ban messzemenően beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 év legszélsőségesebb, legzivatarosabb tavasza, nyara volt tavaly (a bejelentett viharkárok éves szinten hatszorosára, a felhőszakadáskárok kétszeresére növekedtek) – a jégkárok 70 százalékkal, a jégkár aránya pedig az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül a harmadára esett vissza.

Az országos jégkármérséklő rendszer működtetésével 2018-ban tízmilliárd forintos nagyságrendű kárt előztünk meg a mezőgazdaságban, a polgári, ipari és állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban.

Az – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített és a működtetés finanszírozásához a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosító, az adatszolgáltatással az elemzéseket támogató, valamint az érintett társszervezetekkel az együttműködést koordináló Agrárminisztériummal közösen üzemeltetett – országos jégkármérséklő-rendszer idén már április 15-én megkezdte a működését.

A tavalyinál korábbi üzembe állítást az indokolta, hogy az elmúlt években több alkalommal is volt május előtt a gazdák számára komoly károkat okozó jégeső.

A NAK-on belül működő üzemeltetési iroda az idei szezonra kiemelt feladataként tűzte ki a hálózat informatikai rendszerének fejlesztését. Változott a generátorkezelők mobilfelülete, a riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára, a jégbejelentések pedig automatikusan az OMSZ-hoz érkeznek, ami nagy mértékben javítja a beavatkozások hatékonyságát. Az OMSZ új modelleket alakított ki az előrejelzésre, illetve a tavaly nyáron átadott – többek között a jégkármérséklő-rendszert is kiszolgáló – szuperszámítógépük a korábbi teljesítmény ötszörösét képes leadni, így növekedett a meteorológiai előrejelzések pontossága, biztonsága és gyorsasága is. A végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően a magyar gazdálkodók és a teljes lakosság várhatóan még kevesebb jégesőt fog érzékelni.

Forrás: AM/NAK sajtóközlemény