Back to top

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Fotó: freshplaza.it
Görögdinnyén a betegség tünete a hús barnás elszíneződése, fehér szivacsos állományú részek kialakulása, továbbá a termés és a magok torzulása. A kórokozó a névadó növényen kívül tetemes kárt okoz paprikán, paradicsomon, uborkán és számos más növényen.

Először Indiában azonosították, ahol a csicseriborsó-termést 75-95 százalékkal vetette vissza. Jelen van Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, a Közel-Keleten.

A vírust kabóca terjeszti, napjainkban intenzív kutatások folynak a vektoraival, a földrajzi elterjedésével és a gazdanövényeivel kapcsolatban.

Megállapították, hogy a vírusnak számos törzse van, amelyek különböző országokban más-más növényfajokat támadnak meg, például az L, Q, R és S törzset eddig csak csicseriborsóból mutatták ki, de a C törzs az utóbbi években fertőzte az uborkát, a gyapotot, az okrát, a babot, a lencsét, a paprikát és a paradicsomot. Legutóbb az A törzset azonosították uborkában és görögdinnyében.

A vírus 2017-es marokkói megjelenése azt jelzi, hogy egyre közelebb kerül Európa mediterrán vidékeihez, eddig ugyanis a legközelebb Egyiptomban (2015) és Tunéziában (2017) tűnt föl. Sajnos az is bebizonyosodott, hogy a korábban tapasztalt tünetek is ehhez a vírushoz köthetők, tehát már 2015-ben megérkezett Marokkóba a CpCDV, és valószínűleg gyorsan terjed tovább a mediterrán térségben.

A betegség marokkói felbukkanásáról az idén számoltak be: Radouane N, Ezrari S, Accotto GP, Benjelloun M, Lahlali R, Tahiri A, Vaira AM, 'First report of Chickpea chlorotic dwarf virus in watermelon (Citrullus lanatus) in Morocco', 2019, New Disease Reports 39, 2.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it/mdpi.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Kisebb területen termesztenek zöldséget

Az idén jelentősen csökken a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon, hacsak nem szól közbe az időjárás.