Back to top

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint százkilencvenmillió hektoliter borszőlőmust készülhetett tavaly, ami harminckét százalékkal több, mint az előző évi gyenge termés esetében volt, valamint tizennégy százalékkal meghaladja az előző öt év átlagát - írja a Magyar Hírlap. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentése szerint a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 63,4 ezer forint volt hekto­literenként idén márciusban.

A belföldön termelt és belföldön értékesített oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára 18,3 ezer forint volt hektoliterenként idén márciusban

– derült ki az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből.

A vörös- és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli borokat hekto­literenként 21,3 ezer forintért, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat huszonnégyezer forintos áron értékesítették hektoliterenként ugyanebben az időszakban. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 63,4 ezer forint volt hektoliterenként az idei év márciusában.

A vörös- és rozéborok közül az egri borokat 43,3 ezer forint/hektoliter, a villányi borokat 65,1 ezer forint/hektoliter átlagáron értékesítették. A tanulmány kitér arra is, hogy a belföldön termelt és külföldön értékesített oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára 21,2 ezer forint volt hektoliterenként idén márciusban. A vörös- és rozéborokat 23,6 ezer forint/hektoliter áron értékesítették a nemzetközi piacon. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok külpiaci értékesítési átlagára 59,3 ezer forint volt hektoliterenként.

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint százkilencvenmillió hektoliter borszőlőmust készülhetett tavaly, ami harminckét százalékkal több, mint az előző évi gyenge termés esetében volt,

valamint tizennégy százalékkal meghaladja az előző öt év átlagát. Az Európai Unió bortermelése száznyolcvanhárommillió hektoliter körül alakult – derül ki az AKI jelentéséből.

Az Európai Bizottság előrevetítése szerint, változatlan fogyasztás és stabil kereskedelem mellett, a borkészletek tizenöt millió hektoliterrel emelkedhetnek a 2018/2019. borpiaci év végére, és elérhetik a 2017/2018. évi százhetvenmillió hektolitert. Az EU bortermelése a világ bortermelésének 60,4 százalékát tette ki az előző évben – részletezi a kutatóintézet tanulmánya.

Forrás: 
magyarhirlap.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rosé legyen veled!

A csillagászok szerint a nyári napforduló június második felében jön csak el, de a rosé-rajongóknak nem kell addig várniuk. A Rosalia Fesztivál május utolsó estéjén belecsap a nyárba: újra pezsegni fog a Liget, zizegnek a szívek, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk egymásnak, az ittnek és a mostnak.

Jubileumi borverseny rekord nevezéssel

Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A jubileumát ünneplő borverseny szakmai rangját emeli, hogy az újabb rekord mennyiségű nevezett tételt egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősítette.

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

Az egri várvédő és a bor

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.