Back to top

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek, s csaknem színültig megtöltötték az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál hatalmas pavilonját az általános iskolások, akik kísérőpedagógusaik vezényletével indultak „felfedezőútra” a standok között. A szervezőkkel beszélgetve kiderült, a fiatalok lelkesedése a téma iránt már a tavalyi esztendőben nyilvánvalóvá vált:

a 2018-as Szakma Sztár Fesztiválon bemutatókkal népszerűsítették az agrárszakmákat, e kezdeményezés pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy úgy döntöttek, önálló rendezvényt indítanak útjára.

„Az agrárszakmák népszerűsítését, társadalmi elismertségük megerősítését tűztük ki célul, méghozzá egy fesztiváljellegű programmal, amelyen 8 szakképesítés tanulói versenyének döntőjére is sor került” – nyilatkozta lapunknak Szűts Gézáné Éva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képzési igazgatója. Mint mondta, a rendezvényre az ország minden részéből érkeztek versenyzők, akik a döntőn való megmérettetésük mellett látványos szakmai bemutatókkal színesítve irányították rá a látogatók figyelmét az egyes agrár-és élelmiszeripari szakmákra. A Fesztivál keretében, a közös cél érdekében számos támogató standja is helyet kapott. A NAK képzési igazgatójának szavaiból kiderült, ez az együttműködés hosszú távra szólhat, hisz a rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre. „2020-tól kezdődően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezi majd az eseményt” – tette hozzá Szűts Gézáné Éva.

Új technológiák – új nemzedék

Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon járva a többségnek azonnal szemet szúrtak a tömeg fölé magasodó mezőgépek, köztük az a Claas Axion 850-es traktor, amely mellett Umenhoffer Péter fogadta az érdeklődőket. Az Axiál Kft. marketingigazgatója lapunknak elmondta, olyan eszközöket hoztak el a rendezvényre, amelyekkel tán a legkönnyebben megszólíthatók a modern technológiákra nyitott fiatalok.

„Az erőgép mellett népszerűnek bizonyult a rakodógép-szimulátorunk, illetve a kormányautomatika-rendszerünk is, amelyeket kipróbálva a gyerekek láthatták, a modern mezőgépek majdhogynem maguktól működnek”

– hangsúlyozta Umenhoffer Péter. Mint mondta, szerettek volna rámutatni arra, hogy napjainkban érdemes az irodai munka helyett a szántóföldön, e modern munkagépekkel végzett hivatást választani.

Hasonlóképpen vélekedett Zborai Gábor, a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium gyakorlati oktatásvezetője is, aki a mezőgazdasági gépész szakmát mutatta be az érdeklődőknek. Az intézmény standján a gyerekek a többi közt kipróbálhattak egy kombájnszimulátort, kereket cserélhettek egy traktoron, illetve a műholdas helymeghatározó rendszerekkel is megismerkedhettek. A pedagógus szavai szerint a szakma egyre inkább népszerű a vidéki fiatalok között, aminek több oka is van: egyfelől a hosszútávú megélhetési lehetőség, másfelől pedig a technika fejlődése vonzza leginkább a gyerekeket.

„A gépek egyre modernebbek, éppen ezért a velük végzett munka sem megerőltető már, mint volt 20-30 évvel ezelőtt”

– mondta Zborai Gábor.

Tradicionális mesterségek napjainkban

A rendezvényen képviseltette magát a mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium „küldöttsége” is, méghozzá egy olyan standdal, amely egyfajta helytörténeti kiállításnak is beillett. A korabeli használati tárgyak, dokumentumok és jellegzetes eszközök a település 1784-ben alapított ménesbirtokának történetét mutatta be, mindemellett az érdeklődők a lovászképzés, a lovaskultúra hagyományaiba is betekintést nyerhettek. Tarkó Gábor, az iskola igazgatója büszkén mondta,

idén Mezőhegyesen, intézményük szervezésében került sor a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny Döntőjére, így e hivatás népszerűsítésére különös hangsúlyt fektettek az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon is.

Helyet kapott például a standon egy VR-szemüveg is, amelyet felvéve az iskolások egy profi lovas szemszögéből élhették át egy versenyprogram izgalmait. „Rengeteg látogató érkezett a rendezvényre, így különösen fontos volt, hogy megragadjuk az alkalmat, és felhívjuk a figyelmet az állattenyésztéshez kapcsolódó szakmákra is” – tette hozzá az igazgató.

Nem messze innen éppen a Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője folyt – a már korábban lezajlott elődöntőkből 5-en kerültek be a végső megmérettetésre. A „partvonalon” túl szurkolt 3 diákjának Rózsa Pál Csaba, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, aki szerint különös fontossággal bírt a rendezvény e hivatás számára.

„Napjainkban ez egy nem túl népszerű szakma, hisz bizony a henteseknek „dolgozniuk” kell. Ez a hivatás ugyanakkor jó kereseti, illetve munkalehetőségekkel jár, annál is inkább, mivel a régi hentes nemzedék mára kihalt”

– magyarázta lapunknak az intézményvezető.

A jövő hentesreménységei eközben feladataikat teljesítették: a többi közt kolbászt kellett készíteniük – lépésről lépésre, mindezt a 3 fős szakmai zsűri felügyelete mellett. A versenyzők közt szerepelt az iskola egyik hentestanulója, Horváth Dávid is, aki elmondása szerint nagyon szereti a szakmát, így ebben is akar majd elhelyezkedni. „A versenyfeladatok közül egyik sem volt különösebben nehéz; egyedül a nézők jelenléte volt kicsit szokatlan” – nyilatkozta lapunknak a tanuló, aki izgatottan várta a másnapi eredményhirdetést. S hogy végül kik örültek a másnapi záróceremónián? Ide kattintva megtudhatják!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.