Back to top

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Jelentős gabonatermés kiesés várható Spanyolországban és Délkelet-Európában az Európai Unió mezőgazdasági monitoring projekt (Monitoring Agricultural ResourceS - MARS) előrejelzése szerint.

A múlt hónap száraz időjárása után a MARS elemzésében kénytelen volt áprilisban változtatni az terméshozam előrejelzésén.

Még rosszabb évet prognosztizálnak Spanyolországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Görögországban.

Az EU többi területén elfogadható terméshozam várható az enyhe időjárásnak köszönhetően, mely északon és nyugaton is segítette a növények fejlődését.

Átlagos termésátlagok

Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én
Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Az Unió egészét tekintve a Búza termésátlagát 6,04 tonna/hektárról (t/ha) 6,01 t/ha módosította a MARS, ám ez még így is az elmúlt öt év átlaga feletti eredmény.

Ami az árpát illeti, a tavalyi évhez képest 7,4 százalékos termésátlag növekedést várnak, mintegy 4,95 t/ha. Ezen belül: őszi árpa - 6 tonna/ha; tavaszi árpa – 4,16 t/ha.

A repce várható hozam nem változott a múlt hónaphoz képest, a MARS elemzői továbbra is 3,19 t/ha terméshozamot jósolnak, mely 12 százalékkal több mint tavaly, ám még mindig 1,3 százalékkal kevesebb, mint az ötéves átlag.

Az áprilisi enyhébb időjárás Európa szerte segítette a tavaszi árpa és a kukorica vetését.

Ám ez az őszi növényeken már nem segít, főleg Romániában és Spanyolországban rossz a helyzet, ahol ráadásul a vízhiány a nyári öntözéseket is veszélyezteti.

Európa legnagyobb gabonatermelőjét, Franciaországot sem kerülte el az aszály. Burgundiában például a várva várt eső ellenére sem erősödtek meg az őszi gabonák. A repcetermést nem csak vízhiány, de a kártevők is megtizedelték tavasszal. A kukorica vetése lassú, vagy jelentősen megcsúszott a délnyugati térségben

Itthon is jelentős terméskiesés várható a gabonapiacon

Fotó: MTI - Varga György
A tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem. A hosszú száraz időszak után ugyan az időjárás esősebbre fordult, ám legalább 100, néhol 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból, az alsó rétegek teljesen kiszáradtak. A homokos területeken kifejezetten rossz a helyzet - mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A GOSZ-hoz érkező információk szerint a termelők jelentős része költségei csökkentéseként elhagyja a fejtrágyázást, kihagy bizonyos technológiai elemeket, ennek következtében pedig az aszály miatti terméskiesés fokozódik.

A legrosszabb állapotban lévő őszi káposztarepcét több tízezer hektáron kellene kitárcsázni, mert akkora károkat szenvedett el. Petőházi Tamás szerint azonban elképzelhető, hogy sok termelő a reménytelen állapotban lévő repcét is a földben hagyja, mert ilyen körülmények között még azt is kockázatosnak tartja, hogy a helyére kukoricát vagy napraforgót vessen.

A legutóbbi állapotfelmérések alapján az őszi kalászosok most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ősszel, a millió tonnás nagyságrendű terméskiesést már biztosnak veszik a szakértők, de a gabonapiacon most a kivárás a jellemző - írta a Világgazdaság.

Forrás: 
Reuters/Világgazdaság/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Csúcson a kukoricaár az Egyesült Államokban

Soha nem sikerült ilyen rosszul a vetés Amerikában. Egy éve legmagasabb szintre emelkedett a kukorica jegyzése a chicagói terménytőzsdén arra a hírre, hogy lassan halad az amerikai kukorica vetése.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.