Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Április első dekádjára továbbra is a tavaszias időjárás volt a jellemző. Átvonult az ország fölött egy csapadékzóna, de a maximális eső mennyisége nem haladta meg a 10-15 millimétert, ez is inkább a

nyugati tájegységeket áztatta, másutt ennél jóval kevesebb csapadék hullott.

Ez a kis eső csupán néhány napra enyhítette az egyre súlyosbodó aszályt.

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait. A kajszi már elvirágzott, hozza a hajtásait. Virágzása idején a Duna-Tisza közén a fagyok alaposan megritkították a lehetséges termést, így ezekben a körzetekben az idén sem várható sok barack.

Több kártevő előbújt a tavaszi meleg hatására.

Az áprilisi cserebogár tömegesen rajzik a homokhátsági területeken, néhány térségben pedig már a májusi cserebogár egy-két egyedét is befogták a fénycsapdák.

Ez most a májusi cserebogár V. törzse. A közvetlenül jelentkező lombrágás mellett ezekben a

Az áprilisi cserebogár tömegesen rajzik a homokhátsági területeken
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
térségekben számolni kell a lerakott tojásokból kikelő cserebogárpajorok kártételével, szántóföldön és kertészeti területeken egyaránt.

A szilva virágzásával együtt megjelentek a poloskaszagú szilvadarazsak is. Bár létszámuk most még nem magas, ez az érték minden bizonnyal növekedni fog. Sziromhullás idejére föl kell készülni az ellenük való védekezésre. Szintén megfigyeltek már az almafák virágain poloskaszagú almafadarazsakat is, bár még kis számban.

A főváros térségében megjelent a feromoncsapdákban a keleti gyümölcsmoly, ezért figyelni kell a kártevő rajzásdinamikáját az optimális védekezési időpont meghatározásához.

Fontos az első nemzedék elleni védekezés jó időzítése, mert ezzel a további rajzások mértékét jelentősen csökkenteni lehet.

Ebben az évben a vadgesztenye-aknázómoly első lepkéi korábban kezdték meg repülésüket. Létszámuk már most igen magas, ezért súlyosan veszélyeztetik az amúgy is sokat szenvedő gesztenyefákat. A korai rajzás miatt valószínűleg nem lesz elegendő egyetlen, jól időzített védekezés.

Inváziós kártevőink közül az amerikai lepkekabóca áttelelt egyedei fokozatosan bújnak elő téli rejtekhelyükről. Ha nem következik be váratlan lehűlés, nemsokára elkezdődik tojásrakásuk.

Az előző évben a kerti liszteskék tömeges kártétele keserítette meg a kertészkedők életét. A téli időjárás keveset pusztított el belőlük,

így az idei szezonban sem lesz könnyebb dolgunk ezzel a rendkívül nehezen irtható kártevővel.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

A bokafixes búza bizalmi indexe

Rövid egy hónap múlva kezdődik az aratás. Az előjelek vegyesek, de inkább rosszak. Főleg az év első négy hónapjában tapasztalt csapadékszegény időjárás teszi búskomorrá a gazdálkodókat, alább kellett adniuk miatta a reményeiket. Kétségtelen, hogy az aszály az őszi vetésű és nyári betakarítású kalászosoknak nem kedvezett, sőt ártott, ezt nyugodtan kijelenthetjük.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.