Back to top

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

A teremben U-alakban elhelyezett, a balekok helyeinek kivételével terítővel fedett asztalokon bányászlámpák és gyertyák, zsíros kenyerekkel teli tálcák, hagyma, valamint a szakest hivatalos itala, a sör várja a meghívottakat.

Szakesten részt venni csak egyenruhában (pl. grubenben, aufban, waldenben), vagy ennek hiányában, ünnepi öltözékben szabad.

Mindenki magával hozza a korsóját és a nótáskönyvét is. A szakestély kezdete – rendszerint este 8 óra – előtt az összegyűltek elfoglalják a helyüket, leoltják a villanyvilágítást, a meggyújtott bányászlámpák és gyertyák fénye sejtelmesen hatol át a sörösüvegeken.

A Praeses komoly pohara
A Praeses komoly pohara
A Cantus praeses elsőként a Sza-, sza-, szakestély című nótát intonálja, majd ezt követi az elnökválasztó nóta, Nincs még nékünk elnökünk, elnökünk, elnökünk kezdettel. Ezután jönnek a vicces, mókás javaslatok, mint például: „Legyen az elnökünk egy balek!”. Ezeket a többiek hangos pfujolással leszavazzák, amit a Cantus praeses Nem lesz nékünk elnökünk, elnökünk, elnökünk rigmussal nyugtáz. Több beszólás és az ezeket követő hahotázás után végre elhangzik a kiválasztott személy neve, akit hangos Vivat! felkiáltással köszönt a szakestély.

A megválasztott elnök a Praesidium (elnökség) asztalához megy, „Tisztemet tisztelettel átveszem” szavai közben vállára veszi az elnöki szalagot, miközben a szakestély a Van már nékünk elnökünk, elnökünk, elnökünk kezdetű strófát énekeli.

Ezt követően a Praeses néhány keresetlen szóval megköszöni a szakestély bizalmát, majd röviden vázolja az összejövetel célját. Utána a Cantus praeses felállva a Cimbora most rád köszöntjük kezdetű nótával üdvözli a Praesest, amire ő az elnök dalával (Fiúk, ha majd remeg kezemben…) válaszol.

Szigorú házirend

A szakest homályában
A szakest homályában
A kezdő ceremóniát követően az Elnök kinevezi a szalagos tisztségviselőket, majd utasítja a Cantus praesest, hogy intonálja a szakok himnuszait, melyeket a szakest felállva énekel. Sopronban sorban a bányász, erdész, kohász, faiparos himnuszok hangzanak el, de a testvérvárosokban az ott oktatott szakok himnuszai (pl. geodéta, gépész) is fölcsendülnek. A himnuszok után az Elnök így szól: „A selmeci karok és testvérszakok felvirágoztatására általános Eks!”, majd a Háznaggyal ismertetteti a házirendet.

A Major domus által összeállított házirend vicces-mókás, gyakran verses formában tárja a szakest résztvevői elé a viselkedés szabályait.

Ebben szerepel a szakest megszólítása (Mélyen tisztelt Szakestély, Magas Praesidium, Legmagasabb Praeses), az Elnök személyének felsőbbrendűsége, valamint egy nagyon fontos alaptétel, miszerint a szakestélyen sértődésnek helye nincs. A házirendből megtudhatjuk továbbá az elnöki vezényszavak értelmezését (Eks = fenékig, illetve Tükrös = tetszés szerint, de fenékig nem lehet a korsót üríteni; Silentium = mindenki köteles csendben maradni, illetve Silentium eks = a csend feloldása) is. Ha valaki fel akar szólalni a szakestélyen, annak engedélyt kell kérnie a Praesestől: jobb kezét fölemelve, hangos Vocem preco! (szót kérek!) szavaira az elnök Habeas! (megadom!), vagy Non habeas! (nem adom meg!) szavakkal válaszol. A Háznagy a házirend ismertetése után azt az Elnökkel és a legidősebb résztvevővel hitelesítteti, majd kinevezi a szalag nélküli tisztségviselőket. Ezzel lezárul a szakest megnyitó része.

Komoly és vidám poharak

Nótát intonálnak a Cantus praesesek
Nótát intonálnak a Cantus praesesek
A szakestély további része kissé kötetlenebb, a fel- és hozzászólalásokat a Cantus praeses által intonált vidám, esetenként a témához kapcsolódó nóták váltogatják, s rendszerint valamennyit az Eks! vagy a Tükrös! zár le. Természetesen mindent csak elnöki vezényszóra lehet tenni.

Az első, megnyitó felszólalást komoly pohárnak szokták nevezni, amelyet egy előre felkért tanár, veterán, vagy maga az Elnök mond el.

Ebben történelmi eseményekről, személyiségekről való megemlékezés, a hagyományőrzéssel és a selmeci múlttal kapcsolatos gondolatok fogalmazódnak meg, amely hozzászólásokat szokott kiváltani. A kötelező dalok között ott van a Vendégköszöntő nóta is, amely előtt a Praeses a szakestet megtisztelő, más karokról, szakokról érkező vendégeket köszönti egy Eks! kíséretében.

A további felszólalások már a vidám pohár kategóriába tartoznak, ekkor adják elő jótollú vagy jól improvizáló résztvevők a derűt kiváltó, sok esetben társaikat vagy éppen oktatóikat kifigurázó mondandójukat. Ha a felszólalás tartalma vagy stílusa esetleg nem tetszik az Elnöknek, akkor Silentium a felszólalónak! felkiáltással félbeszakíthatja azt.

A vidámságot nemcsak az időközben elfogyasztott sör mennyisége fokozza, hanem az Elnök által bekapcsolt, és az ő szavait elferdítő Contrapunktok is.

Sörimpotencia és sörpárbaj

Sörpárbaj
Sörpárbaj
A szakest hivatalos itala a sör, amit az elnöki utasításoktól függően, de általában jelentős mértékben fogyasztanak a résztvevők. Aki nem bírja a szünetig vagy a szakest végéig, az Tempus helyemre és italomra! felkiáltással, valamint bal kezének felemelésével elhagyhatja folyó ügyeinek intézésére a termet.

De lehetnek olyanok is, akik nem szeretik, vagy nem ihatják a sört, ők a szakest elején – a Praeses felszólítására – sörimpotenciát jelentenek be. Ezt minél humorosabban teszik, annál könnyebben kapják meg az engedélyt.

Előfordul az is, hogy két résztvevő – rendszerint hozzászólásaik miatt – összekülönbözik. Sérelmük orvosolására, az igazság eldöntésére az Elnök sörpárbajt (Bierscandal) rendel el, amelyet külön ceremónia kísér. Az akkor kinevezett Párbajbíró hitelesíti a sörrel telt korsókat, a párbajozók segédjeik segítségével egymásnak háttal és rendszerint székre állnak, majd elhangzanak az Ajakhoz! Ajaktól háromujjnyira! Garatra! Eks! vezényszavak, s az összekülönbözöttek megkezdik az ivást. Aki először emeli feje fölé lefordított korsóját és kiáltja az előre megbeszélt jelszót, az a győztes, annak van igaza.

Krampampuli

Bizonyos, többnyire nevesebb szakesteken különleges italt is készítenek, amit a rendezvény vége felé szolgálnak fel a krampampulit főző mesterek.

Ezt a terem valamelyik sarkában, titkos recept alapján készítik, rumban áztatott gyümölcsöket fűszerekkel ízesített vörösborban főznek, karamellt csöpögtetnek bele, majd felszolgálás előtt tömény alkoholt öntenek a tetejére, amit rögtön meggyújtanak.

Felszolgálás közben a szakest a Krampampuli című nótát énekeli. Amikor a Praeses úgy érzi, hogy nincs már több felszólalásra érdemes vidám pohár, a résztvevők elfáradtak, akkor utasítást ad a szakestély végét jelző négy nóta (Gaudeamus; Ballag már a vén diák; Szakestély végére; Visszapillantás) intonálására. A megfelelő időben a szakest feláll, majd összefogódzkodva és karjukat a nóta ritmusára lengetve énekel mindenki. A nóták után fölkapcsolják a lámpákat, a Praeses közben Vivat, crescat, floreat Academia! Vivat Professores! kiáltással bezárja a szakest hivatalos részét, s szabad folyást enged mindenféle földi jónak.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.