Back to top

Gombákkal a veszélyes hulladék-szennyezések ellen

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.

A gombák bármit „megesznek”

A gombafélék az első számú lebontó szervezetek a legtöbb ökoszisztémában. Ezért olyan képességeket fejlesztettek ki, mellyel képesek lebontani a szénhidrogéneket és más, szerves kémiai anyagokat. Ebben segítik őket a szöveteikben található enzimek.

A kutatók több, mint 120 féle enzimet azonosítottak azokból a fajokból, melyek gombatestet növesztenek. Ezek képesek olyan toxikus vegyi anyagok lebontására is, mint a kőolajban található rákkeltő szénhidrogének.

Minden a föld alatt történik

A szénhidrogének molekuláris sűrűsége kisebb, így a gombafonalak (micélium) számára könnyebben emészthető, mint a magasabb molekulasűrűségűek. Azonban a micélium képes a nehezebb szénhidrogéneket könnyebb-súlyú összetevőkké bontani, melyek kevésbé veszélyesek az emberek és a környezet számára. Így az ismételt gombafonalas kezeléssel az olajokban lévő toxinok veszélytelen anyagokká alakulnak.

Az adott területen honos gombafajok alkalmazkodnak legjobban a helyi körülményekhez, így mindig ezek a legalkalmasabbak a toxikus anyagok eltüntetésére.

A laskagomba micélium sokkal hatékonyabban bontja a szénhidrogéneket, ha faforgáccsal vagy aprítékkal, illetve komposzttal van keverve. A kutatók találtak megtalálták ennek a fajnak egy olyan „olaj-evő” változatát, mely a sósvizes környezetben is képes életben maradni. Ezek a gombafonalak képesek teljesen bevonni a tengervízbe áztatott szalmát.

Egészséges talaj

Egy kísérletben a kutatók dízellel szennyezett talajt oltottak be laskagomba fonalakkal. Az eredmény megdöbbentő volt: a talaj toxikus szénhidrogén tartalmát 10 ezer milliomod részről 200 milliomodra csökkentették 16 hét alatt. Az így helyreállított talajt a szabályozótestület olyan tisztának minősítette, hogy engedélyezte a használatát az autópályákat övező tereprendezésnél.

Forrás: 
www.ecowatch.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.