0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.

Rácz András a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy a természet megóvására önmagában az állami erőforrás kevés, éppen ezért szükség van a helyben élő emberek segítségére és támogatására is. A környezetügyért felelős államtitkár kiemelte,

a jelenlegi uniós költésvetési időszakban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében a kormány 38 milliárd forintot különített el természetvédelmi feladatokra.

Hozzátette: ebből a forrásból a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) 203 millió forintot fordított a szerdán átadott járművek megvásárlására, különböző nagy értékű eszközök beszerzésére, valamint az adminisztratív munkavégzés feltételeinek megteremtésére.

Hangsúlyozta: a projekt részeként épült meg a kölkedi létesítmény, ahonnan az érintett területen kívül az Igazgatóság Gemenc Tájegysége is könnyebben megközelíthető lesz.

A fejlesztés keretében az Igazgatóság 32 fős Természetvédelmi Őrszolgálata: 11 terepjáróval, 1 terepmotorral, 5 kisgéphajóval, valamint csónakokkal gazdagodott.

A beruházás további célja a közönségszolgálati funkció kialakítása, a helyi közösségekkel való kapcsolattartás hatékonyabbá tétele, illetve az adminisztratív munkavégzés feltételeinek megteremtése volt – húzta alá Rácz András.

A DDNPI több mint 1,2 millió hektár nagyságú működési területen látja el feladatait. Ezen kívül az igazgatóság 5 tájvédelmi körzetet, valamint 18 természetvédelmi területet felügyel. Az Igazgatóság kiemelt feladata ezen kívül a 200.800 ha Natura 2000-es terület, valamint számos védett- és fokozottan védett faj őrzése és megóvása. Tavaly több mint 151 ezer regisztrált látogató kereste fel e nemzeti parkot.

 

Forrás: AM Sajtóiroda