Back to top

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Ne tartson vissza senkit a lovaglástól, hogy nincs túl sok ideje. A lovaknak már egy rövid, körülbelül félórás, kilovaglás is rendkívül hasznos. Erre jutottak a Melbourne Egyetem tanárai egy friss kutatás alapján.

Az Állatorvosi és Mezőgazdaság-tudományi Kar tanárai a Spillers takarmánygyártó céggel együttműködve azt vizsgálták, hogyan hat az étrend-korlátozás és az alacsony intenzitású mozgás az elhízott lovak testsúlycsökkenésére és inzulinérzékenységére.

Összesen huszonnégy elhízott lovat és pónit vizsgáltak, véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyikben csak diétás étrenden voltak, a másikban pedig a diéta mellett mozogtak is. Minden ló és póni ugyanazt az ételt kapta: korlátozott mennyiségű szénát, lucernát és szójababot, valamint vitamin- és ásványi kiegészítőket.

A mozgásprogramot a lótulajdonosok megkérdezésével állították össze, úgy hogy az viszonylag könnyen beilleszthető legyen a hétköznapi életbe is. Ez tizenöt perc élénk ügetésből állt, amit ötperces séta előzött meg és zárt. Heti ötször kellett mozogniuk, tizenkét héten keresztül.

Azok a lovak és pónik, melyek csak diétás étrenden voltak fogytak, valamint csökkent az inzulinszintjük. A másik csoportban lévő lovak mozogtak is, de ez nem növelte náluk a testsúlycsökkenést. Viszont az állatok előnyére vált a kilovaglás, hisz javult az inzulinérzékenységük.

Azoknak a lovaknak, melyeknek rendben van az inzulinérzékenysége, kevesebb inzulint kell előállítania a vércukorszint szabályozásához. Ez azért is fontos, mert a vér magas inzulinszintje és / vagy a csökkent inzulinérzékenység növeli a patairha gyulladás (laminitis) kockázatát.

Még egy előnye volt a lovak és pónik mozgásának. Csökkent az állatok szérum-amyloid-A szintje, ez a fehérje a gyulladáscsökkentésben játszik fontos szerepet.

Tehát, a súlycsökkentés felé vezető úton a legfontosabb lépés a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, valamint az alacsony cukor és keményítő tartalmú diéta. Viszont a tanulmány eredményei jól mutatják, hogy a diéta melletti testmozgás további egészségügyi előnyökkel is jár.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy bármilyen betegsége lehet a lovunknak, mindenképpen beszéljünk állatorvossal. Kérjünk tanácsot a mozgást illetően is: milyen testmozgást végezhet, és milyen intenzitással.

Az egészséges állatoknál is az a legbiztonságosabb, ha minden új mozgásformát fokozatosan vezetünk be.

 

Forrás: 
horsetalk.co.nz

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

2020 a növényi egészség nemzetközi éve

Tavaly decemberben fogadta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2020-at a növényi egészség nemzetközi évének nyilvánítsák. Ez reményeik szerint fölhívja a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét a növényvédelem fontosságára. Napjainkban a világ növénytermelésének körülbelül 40 százaléka megy veszendőbe a károsítók miatt, ami 220 milliárd dolláros kár. Az invazív rovarok számlájára 70 milliárd dolláros kiesés írható.

Magyar siker a kettesfogathajtó-vb-n

Hölle Martin egyéniben, illetve az ifj. Dobrovitz Józseffel és Osztertág Kristóffal kiegészülő magyar csapat egyaránt megvédte címét a németországi Drebkauban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot.

A jövő 50 egészséges élelmiszere megmentheti a Földet?

Kaktuszok, algák, hínárok, tökvirág és lótuszgyökér. Ezek a növények is rajta vannak a jövő 50 egészséges élelmiszerének a listán, amelyek fogyasztása nem csak az emberi szervezetnek kedvező, hanem megmenthető a Föld is velük.

Látogatás az istállókban

A Bábolnai Ménesbirtok életébe nyerhettünk betekintést a látványos lovasprogramokon, illetve közvetlenül az istállókban. A lovak megismerése mellett a ménesbirtok történetéről, elismert alakjairól szóló anekdoták hozták emberközelbe a lovas világot. A Bábolnai Ménesbirtok a lovai mellett az épületegyüttesére is büszke lehet.

Miért annyira hűséges állat a kutya?

Akár olvasunk, akár beszélünk a kutyákról, egy dolog biztosan említésre kerül róluk: a ragaszkodásuk. De vajon miért annyira hűséges állatok a kutyák?

Pici gyümölcs óriási gyógyerővel

A fekete áfonyát nem csak édes íze miatt szeretik. Igazi tápanyagbomba. Évről évre újabb kutatások bizonyítják, milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre.