Back to top

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Ne tartson vissza senkit a lovaglástól, hogy nincs túl sok ideje. A lovaknak már egy rövid, körülbelül félórás, kilovaglás is rendkívül hasznos. Erre jutottak a Melbourne Egyetem tanárai egy friss kutatás alapján.

Az Állatorvosi és Mezőgazdaság-tudományi Kar tanárai a Spillers takarmánygyártó céggel együttműködve azt vizsgálták, hogyan hat az étrend-korlátozás és az alacsony intenzitású mozgás az elhízott lovak testsúlycsökkenésére és inzulinérzékenységére.

Összesen huszonnégy elhízott lovat és pónit vizsgáltak, véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyikben csak diétás étrenden voltak, a másikban pedig a diéta mellett mozogtak is. Minden ló és póni ugyanazt az ételt kapta: korlátozott mennyiségű szénát, lucernát és szójababot, valamint vitamin- és ásványi kiegészítőket.

A mozgásprogramot a lótulajdonosok megkérdezésével állították össze, úgy hogy az viszonylag könnyen beilleszthető legyen a hétköznapi életbe is. Ez tizenöt perc élénk ügetésből állt, amit ötperces séta előzött meg és zárt. Heti ötször kellett mozogniuk, tizenkét héten keresztül.

Azok a lovak és pónik, melyek csak diétás étrenden voltak fogytak, valamint csökkent az inzulinszintjük. A másik csoportban lévő lovak mozogtak is, de ez nem növelte náluk a testsúlycsökkenést. Viszont az állatok előnyére vált a kilovaglás, hisz javult az inzulinérzékenységük.

Azoknak a lovaknak, melyeknek rendben van az inzulinérzékenysége, kevesebb inzulint kell előállítania a vércukorszint szabályozásához. Ez azért is fontos, mert a vér magas inzulinszintje és / vagy a csökkent inzulinérzékenység növeli a patairha gyulladás (laminitis) kockázatát.

Még egy előnye volt a lovak és pónik mozgásának. Csökkent az állatok szérum-amyloid-A szintje, ez a fehérje a gyulladáscsökkentésben játszik fontos szerepet.

Tehát, a súlycsökkentés felé vezető úton a legfontosabb lépés a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, valamint az alacsony cukor és keményítő tartalmú diéta. Viszont a tanulmány eredményei jól mutatják, hogy a diéta melletti testmozgás további egészségügyi előnyökkel is jár.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy bármilyen betegsége lehet a lovunknak, mindenképpen beszéljünk állatorvossal. Kérjünk tanácsot a mozgást illetően is: milyen testmozgást végezhet, és milyen intenzitással.

Az egészséges állatoknál is az a legbiztonságosabb, ha minden új mozgásformát fokozatosan vezetünk be.

 

Forrás: 
horsetalk.co.nz

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus.