Back to top

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Ne tartson vissza senkit a lovaglástól, hogy nincs túl sok ideje. A lovaknak már egy rövid, körülbelül félórás, kilovaglás is rendkívül hasznos. Erre jutottak a Melbourne Egyetem tanárai egy friss kutatás alapján.

Az Állatorvosi és Mezőgazdaság-tudományi Kar tanárai a Spillers takarmánygyártó céggel együttműködve azt vizsgálták, hogyan hat az étrend-korlátozás és az alacsony intenzitású mozgás az elhízott lovak testsúlycsökkenésére és inzulinérzékenységére.

Összesen huszonnégy elhízott lovat és pónit vizsgáltak, véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyikben csak diétás étrenden voltak, a másikban pedig a diéta mellett mozogtak is. Minden ló és póni ugyanazt az ételt kapta: korlátozott mennyiségű szénát, lucernát és szójababot, valamint vitamin- és ásványi kiegészítőket.

A mozgásprogramot a lótulajdonosok megkérdezésével állították össze, úgy hogy az viszonylag könnyen beilleszthető legyen a hétköznapi életbe is. Ez tizenöt perc élénk ügetésből állt, amit ötperces séta előzött meg és zárt. Heti ötször kellett mozogniuk, tizenkét héten keresztül.

Azok a lovak és pónik, melyek csak diétás étrenden voltak fogytak, valamint csökkent az inzulinszintjük. A másik csoportban lévő lovak mozogtak is, de ez nem növelte náluk a testsúlycsökkenést. Viszont az állatok előnyére vált a kilovaglás, hisz javult az inzulinérzékenységük.

Azoknak a lovaknak, melyeknek rendben van az inzulinérzékenysége, kevesebb inzulint kell előállítania a vércukorszint szabályozásához. Ez azért is fontos, mert a vér magas inzulinszintje és / vagy a csökkent inzulinérzékenység növeli a patairha gyulladás (laminitis) kockázatát.

Még egy előnye volt a lovak és pónik mozgásának. Csökkent az állatok szérum-amyloid-A szintje, ez a fehérje a gyulladáscsökkentésben játszik fontos szerepet.

Tehát, a súlycsökkentés felé vezető úton a legfontosabb lépés a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, valamint az alacsony cukor és keményítő tartalmú diéta. Viszont a tanulmány eredményei jól mutatják, hogy a diéta melletti testmozgás további egészségügyi előnyökkel is jár.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy bármilyen betegsége lehet a lovunknak, mindenképpen beszéljünk állatorvossal. Kérjünk tanácsot a mozgást illetően is: milyen testmozgást végezhet, és milyen intenzitással.

Az egészséges állatoknál is az a legbiztonságosabb, ha minden új mozgásformát fokozatosan vezetünk be.

 

Forrás: 
horsetalk.co.nz

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Készenléti Rendőrség: nóniuszok nyergében járják az országot

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik mezőhegyesi tenyésztésű lovakban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.

A vidéki egyetemeknek küldetésük van

Július elsejével hivatalba lépett Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem új rektora. Az állatorvos végzettségű szakember, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora és rendes tagja, csaknem négy évtizede dolgozik Kaposváron. Mint fogalmaz, sorsa összefonódott az egyetemmel, amelytől olyan sokat kapott, hogy most ő is szeretne visszaadni ebből.

Együnk több meggyet

Magyarország nagyhatalomnak számít a meggytermelésében, a rendkívül egészséges gyümölcs fogyasztása ugyanakkor alacsony, ennek megváltoztatását célozza az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) "Ez most nagyon meggy!" szlogennel indított, meggyfogyasztást ösztönző kampánya.

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.

A levendula világa

Pompás levendulabokrok manapság mind gyakrabban tündökölnek kertjeinkben, sőt, a közterületek szépítése céljából is ültetik őket, kedvelt díszítőelemek. A levendula régóta ismert, hatásos gyógynövény is. Sokszínűségét fokozza, hogy fűszerként is használatos, a mediterrán vidékeken fűszerkeverékek, valamint csokoládés desszertek alkotóeleme.