Back to top

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Az év legnagyobb ökoturisztikai programja – tartják a Magyar Nemzeti Parkok Hetéről, amely 2007-ben indult útjára, méghozzá kettős céllal: hazánk 10 nemzeti park igazgatósága együttműködésük erősítését is szem előtt tartva fektette le az alapjait egy olyan nagyszabású rendezvénynek, amely az ország valamennyi szegletében kínál tartalmas szórakozást a látogatóknak.

Ahogy az már hagyomány, az eseményt egy fesztivál jellegű, szakmai konferenciával egybekötött nyitóhétvége előzi meg, amelynek minden évben más helyszín s más igazgatóság ad otthont. Idén erre május 25-26. között, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, Lakitelek-Tőserdőn kerül sor.

Ugyanitt, e programmal egy időben rendezik meg a „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban elnevezésű rendezvényt is – mindez pedig távolról sem véletlen. Takács Ádám, a Környezetügyért felelős Államtitkárság Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának szakreferense elmondta, a nyitóhétvégéket rendszerint egy, az adott térségre jellemző rendezvénnyel egybekötve szervezik, a lehető legszélesebb réteget megszólítva. „Ezeken a napokon a Magyar Nemzeti Parkok egy helyen, fesztiválszerű programmal várják az érdeklődőket. A Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékek bemutatkozása és szórakoztató műsorok mellett látogatóink a természetismereti foglalkozásokon garantált ajándékokat, a szerencsések nagy értékű ajándékcsomagokat nyerhetnek. Várjuk természetesen a legkisebbeket is, hiszen idei rendezvényünk a gyermeknap idejére esik” – magyarázta Takács Ádám. Mint mondta, a nyitóhétvégét megelőző napon ugyanakkor

a szakmai közönségnek is igyekszenek kedvezni: a biodiverzitás témája köré szervezett konferenciával a többi közt lehetőséget adnak a különböző szakmai szervezetek közötti párbeszédre is.

A tanácskozással párhuzamosan a Magyar Tájdíj és a Pro Natura díjak miniszteri átadására is sor kerül a nap helyszínén, a kecskeméti Természet Házában. A nyitóhétvégét követően aztán beindul az országos programdömping: a Magyar Nemzeti Parkok Hetében, május 27-től június 2-ig megannyi ingyenes és kedvezményes árú program vehető igénybe hazánk valamennyi nemzeti parkjában. Noha a részletes menetrendet az igazgatóságok munkatársai ezekben a hetekben készítik elő, Takács Ádám elárulta, a korábbi évek közkedvelt programjai közül több az idei esztendőben is igénybe vehető lesz.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság például „Túra az ország tetején” elnevezéssel szervez kirándulást: a Kékestetőről induló túrán a terület egy természetvédelmi őre mutatja be a mátrai erdők csodálatos természeti értékeit.

S ha már magaslatok: a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóság szalakóta bemutató gyűrűzést szervez Kopáncs-pusztán, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a ritka madárral, élőhelyével és a faj védelmével is. Innen északkeletre, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, egy éjszakai program során szerezhetnek örök élményeket az látogatók:

a Hortobágyi Vadaspark éjjel aktív fajainak megfigyelése után egy csillagász távcsövön keresztül kémlelhetik az eget kicsik és nagyok.

A szakreferens mindezek mellett a különféle barlangi, valamint vizes programok – köztük a kenutúrák – rendkívüli népszerűségét is hangsúlyozta. Szavai szerint ebben az időszakban a rendezvénytől függetlenül is igen magas a nemzeti parkok látogatottsága, amely egyfelől a jó idő beköszöntének, másfelől egy évek óta tartó növekvő tendenciának is betudható. „2005 óta mintegy 55%-kal nőtt a nemzeti parkok éves regisztrált látogatóinak száma. Ez a szám kizárólag a nemzeti parkok létesítményeibe és programjaira jegyet váltott látogatókra vonatkozik, azonban mivel azok többsége szabadon, ingyenesen látogatható, a tényleges látogatottság jóval nagyobb.” – magyarázta Takács Ádám. Hozzátette:

a különleges programok mellett éppen ezért kedvezményes áron lesz elérhető számos olyan lehetőség is, amelyen az esztendő más szakában is részt lehet venni. Ennek célja, hogy rámutassanak arra, milyen gazdag, minden évszakban elérhető programkínálat várja a nemzeti parkok látogatóit.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2019 részletes programja, illetve a rendezvénnyel kapcsolatos további tudnivalók a www.magyarnemzetiparkok.hu/mnph webcímen lesznek elérhetők hamarosan.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/16 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.