Back to top

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.
A fekete gólya azonban hazánkban védelem alatt áll, így nálunk fogságban való tenyésztése nem lehetséges,

viszont Hollandiában, ahol szigorú feltételek mellett ez megengedett, jó üzleti érzékkel megáldott gazdák már-már futószalagon tenyésztik ezeket az igen jól értékesíthető, közel 5000 eurót érő madarakat. Takarmányozásuk viszonylag egyszerű, hiszen selejt naposcsibével és „szeméthallal” etetik őket, ami tökéletesen megfelel élettani igényeiknek. A fekete gólya tápláléka a vadonban ugyanis elsősorban vízirovarokból és azok lárváiból, ebihalakból, békákból és apró halakból áll, de ősszel gyakorta sáskán kívül apró rágcsálókra is vadászik.

Bár a fekete gólya emberkerülő, félénk madár, a fogságban jól bírja a gondozók közelségét, olyannyira, hogy nemcsak megbízhatóan üli a tojásokat, hanem fiókáit is szépen felneveli.

A tojók, akárcsak a természetben, április első felében rakják 3-5 fehér tojásukat, melyen párjukkal felváltva kotlanak. A fiókák 35-46 nap alatt kelnek ki, s ezt követően a tojó védelmezi őket, miközben a hím hordja a táplálékot. A fiatal fekete gólyák 4-5 hetes korban hagyják el a fészket, de ezt követően is szüleik mellett élnek, akár a következő tavaszig is együtt tartják a gazdák a szaporulatot a tenyészpárokkal.

Fotó: Tóth Zsigmond
A fekete gólya jól társítható más hasonló méretű gázlómadarakkal, hiszen a vadonban is gyakran előfordul, hogy az őszi vonulás előtti időszakban akár Magyarországon is a fehér gólyákkal közös csapatban vadásznak a mezőn pockokra, egerekre vagy éppen rovarokra, mielőtt elindulnának Kelet- és Dél-Afrikába.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Az agrárerdészeten keresztül növelhető hazánk erdősültsége

"A maga érdemeivel és problémáival az erdészeti ágazat is az agrárium szerves része, és bőven van mondanivalója mind a mezőgazdálkodók, mind az erdőgazdálkodók, a szakirányítók és a szaktanácsadók részére"- hangzott el Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

Veszélyeztetett élelmiszer-termelés

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a biológiai sokféleség zsugorodása, különféle állat- és növényfajták kihalása folytán egyre nagyobb veszély leselkedik a világ élelmiszer-termelésére.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.