0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

A Bremerhaveni, Göttingeni és Erlangeni Egyetem a braunschweigi takarmányozástechnikai kutatóközponttal egy, az állatok takarmányozására használható új fehérjeforrást szeretne kidolgozni – számolt be internetes oldalán a Norddeutscher Rundfunk (NDR). A sertéseknek, a halaknak és a tyúkoknak proteinekre van szükségük a növekedéshez, amelyeket eddig főként importált szójadarából és hallisztből fedeztek. Ugyanakkor ezek a például

Peruból, Marokkóból és Brazíliából származó takarmány alapanyagok vitatottak és környezetterhelőek, a jövőben a lárvatenyészetek léphetnek a helyükbe.

„A rovarok jelenthetik a megoldást” – mondja Rainer Benning, Bremerhaveni Főiskola élelmiszertechnológusa. A kutatók most azon dolgoznak, hogy hogyan lehet nagy mennyiségben rovarokat előállítani, mert „ha a szójadarát és a hallisztet szeretnék pótolni, akkor bizony nagy mennyiségben van szükség a rovarokra, és ez most nehézséget jelent” – mondja Sebastian Demtröder, egy másik kutató. Azt is vizsgálják, hogy a rovarokat hogyan lehet leforrázni, kiszárítani, majd darált formában a takarmányba keverni.

A Göttingeni Egyetem kísérleteiből kiderült, hogy

a rovar alapú táplálkozásra állított tyúkok és sertések ugyanolyan jól fejlődnek, mint a hagyományos takarmányon tartott állatok, vagyis a szója, veszteségek nélkül pótolható.

A lisztbogár-lárvák tenyésztése eddig nem volt gépesített, a nagyobb mennyiségek előállításához azonban már gépesíteni kell a folyamatot. „A gépeknek fel kell ismerniük, hogy mikor lehet feldolgozni a lárvákat, és túl sokáig sem szabad várni, mert egyébként bebábozódnak” – monda Demtröder. Hozzátette, hogy a gépeknek a lárvák protein- és zsírtartalmát is pontosan mérniük kell. A Bremerhaveni Főiskola egyik laborjában már kísérleteznek az előállítással, és egyelőre a legdrágább, fagyasztásos szárítási módszer mutatkozott a leghatékonyabbnak.

Forrás: www.ndr.de