Back to top

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

A télen-nyáron nyitva tartó Balatont promótáló Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre az öt állomást bejáró Gasztropiknik elnevezésű rendezvénysorozatát. Az eddigi helyszínek: Sümeg, Balatonlelle, Badacsony, Csopak és Köveskál után május 10-én a szántódi révből induló kompon fejeződik be az eseménysorozat.

A Balatoni KÖR tagjai olyan minőségi szolgáltatást kínáló vendéglátósok – éttermesek, borászatok, cukrászdák, pálinkafőzők, szállásadók – akik a szezonalitás helyett az egész éves nyitvatartás mellett tették le voksukat. A gasztropiknik rendezvénysorozat időpontjait az eddig leginkább fókuszban lévő nyár helyett a szervezők szándékosan az őszi-téli napokra időzítették. Az esemény keretén belül a közönségnek lehetősége van megismerkedni a tagok által kínált ételekkel-italokkal, kiegészülve kézművesekkel, gyerekeknek szóló játékokkal, mindezt élőzene kíséretében.

A gasztropiknikkel kapcsolatosan Tóth Balázs (BL Yachtklub) ötletgazda, a Balatoni KÖR alelnöke elmondta: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikeres a GasztroPiknik sorozat.

A sok éves munka végre meghozta gyümölcsét: egyre hosszabbodik a balatoni szezon, és egyre több vendéglátóhely dönt úgy, hogy leszámol a szezonalitással és egész évben nyitott kapukkal várja a vendégeket, amelynek gazdaságélénkítő hatását a vállalkozókon kívül az önkormányzatok is egyre inkább megérzik.”

A Balatoni KÖR megalapulásának egyik fő gondolatisága szerint a tagok egymást is előszeretettel ajánlják vendégeiknek, mint olyan minőségi szolgáltatókat, ahol csalódásmentesen lehet élvezni a magyar turizmusban rejlő lehetőségeket. A tagokról való tájékozódást a kezdetek óta segíti a Kóstold körbe elnevezésű kiadvány, amely 2018 nyár elején térkép formájában került a vendéglátóhelyekre, illetve jelent meg az újságárusoknál a Magyar Konyha gondozásában.

A kiadvány harmadik kiadását a Gasztropiknik utolsó állomásán, a kompon mutatják be a Balatoni KÖR tagjai.

Mire számíthatsz, ha a Balatoni KÖRrel tartasz a kompon? A Balaton körüli legszínvonalasabb termelők (éttermek, borászatok, cukrászdák) ételei-italai mellett pompás zongoramuzsika (Ökrös Károly – Budapest Bár) kíséretében az Egyesület tagjai „vízre bocsátják“ a legújabb Balatoni KÖR Kóstold körbe kiadványt: ennek a segítségével könnyedén lehetséges tájékozódni a tó körüli egész évben nyitva tartó színvonalas helyekről, legyen szó a Balaton bármely pontjáról.

Akik biztosan ott lesznek a kompon:

Éttermek

  • Aura Hotel
  • Bistro Sparhelt
  • BL YachtClub & Apartments
  • Borbarátok Panzió és Étterem
  • FrissTerasz
  • GUSTO13 Bistro & Delicate
  • Hotel Bonvino
  • Kalóz Strandbisztró
  • Tölgyes Kúria

Borászatok

  • Bujdosó Pincészet
  • Dobosi Pincészet és Vendégház
  • Egly Kézműves Borászat
  • Fata Pince
  • Garamvári Szőlőbirtok
  • Gilvesy Pincészet
  • Gyukli Pince
  • Ikon – Késa Birtok
  • Istvándy Pincészet
  • Pócz Pince
  • Söptei Pincészet és Étterem

Pálinkafőzde

  • Fenegyerek

 

Forrás: 
balatoni kör

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Elvitt az aszály több százezer hektoliter bort

A tavalyinál és a korábban vártnál is kevesebb lesz az idei bortermés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint. A jó évjárat lehetősége megvan, emelkedtek a szőlőárak is, de még mindig nem érik el azt a szintet, amely szükséges lenne a minőségi termeléshez.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

Gesztenye édesen és sósan

A szelídgesztenye késő ősszel, azaz október és november fordulóján érik meg. Tudta, hogy a legmagasabb a C-vitamin tartalma? Rendkívül egészséges, édes és sós finomságok készülhetnek belőle.

Az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, a magyar óriásnyúl kialakításának históriája több mint 100 évre nyúlik vissza. Szerepe elsősorban gazdasági haszonnyúlként jelentős. Bátran ajánlható a családi önellátó gazdaságoknak, akik ezzel a fajtával indíthatják a nyúltenyésztést. A magyar óriásnyúl fajtát 1994-ben őshonossá, majd 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

8 millió forint értékben rendelünk házhoz pizzát, hamburgert és alkoholt

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállítás. A pizza még mindig az elsőszámú hazai kedvenc, de rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.